Logo Pic
Linda Morvai 2025. április 05.

Nagy húsvéti füstölt tarja teszt

A húsvéti asztalnak a sonka mellett az egyik kedvelt szereplője a füstölt tarja: szaftos, karakteres ízű, és hidegen-melegen is remekül megállja a helyét. De vajon melyik bolti változat ér fel a házi finomságokhoz? Megkóstoltunk többféle, boltokban kapható füstölt tarját – természetesen vakteszten, hogy kizárólag az ízek, illatok, állagok döntsenek! Mutatjuk az eredményt!

ossz_61.JPG

A TARJÁRÓL

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint sonka csak a sertés combjából, vagy a lapockájából készülhet. Emellett a sertés egyéb húsrészei is a húsvéti asztalra kerülnek, főleg, ha azok hasonló eljárással készültek: így a füstölt tarja, a karaj, vagy akár csülök is.

A tarja a sertés nyaki része, azaz a nyak és a lapocka közötti húsos rész. Ez az egyik legízletesebb, szaftosabb sertéshúsrész, mivel szép márványozottságú, azaz finoman átszőtt zsírerekkel, ami szaftossá és omlóssá teszi.

A jó minőségű füstölt tarja húsa rugalmas, nem puha, nem rágós, a hús könnyen szeletelhető. Igen széles körűen felhasználható a magyar konyhában, ízlés szerint levesek, főzelékek, húsételek, egytálételek, bográcsételek ízesítéséhez is remek választás.

Füstölt tarja

A nyers, füstölt tarja közkedvelt húsféle, mely a sólet, bableves, lencsefőzelék szinte nélkülözhetetlen alapanyaga. A füstölt tarja készítésekor a csont nélküli tarja először egy úgynevezett fedőpácot kap, majd kiáztatják, ezzel beállítva a sótartalmát. Gyakran hideg bükkfán füstölik, míg enyhén pirosas-barnás színt nem kap. Érlelő hűtőben pihentetik, és csak ezt követően kerül forgalomba. Az alkalmazott hőmérséklettől függően megkülönböztetünk hideg, meleg, sőt, forró füstölést is.

A füstölt-főtt tarja abban különbözik a füstölt tarjától, hogy kicsit világosabb színűre füstölik, és azt követően főzik meg. A boltokban általában vákuumcsomagolásban találkozhatunk vele, mert így hosszabb a fogyaszthatósági ideje. Különösen az ünnepi időszakban fontos és népszerű húsféle a sima füstölt sonka és karaj mellett.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A teszten részt vettek a nyers és a főtt, füstölt tarják is. Megfőztük őket, a nyerseket hosszab, a főtteket rövidebb ideig. 

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: A kellemesen füstös, esetleg fűszeres illatot kerestük. A jellegtelen vagy furcsa illatú mintákra kevesebb pontot adtunk.

Állag: Rugalmas állagot vártunk el. A túl puha vagy nagyon rágós állagra kisebb pontszám járt. Figyeltük a húsfelszín márványozottságát is, vagyis azt, hogy a zsírerek milyen mértékben szövik át a húsrészt. 

Íz: a hús saját íze, a füst és a fűszerek és persze a pácsó harmóniája adja meg a füstölt tarja igazi zamatát. Természetesen otthon mindenki saját maga receptje szerint főzi, fűszerezi. Mi a kiindulási termék ízét értékeltük, ami natúrabb volt természetesen, mint a már fűszerezett tarja. A jellegtelen ízeket pontoztuk le leginkább.

 

A NAGY HÚSVÉTI FÜSTÖLT TARJA VAKTESZT EREDMÉNYE

 

9. Finomino füstölt, főtt tarja, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Minimális füstillat, a felszíne nedves kicsomagoláskor, a nyers hús puha, nem érett. Vastagabb zsírrészek láthatók. Kifőzés után illatában és ízében is natúr, sem a füst, sem a só, sem fűszerek nem érződnek kellően. Állaga megfelelően puha. 

finomino_1.JPG

finomino_x.JPG

 

8. Kaiser füstölt, főtt tarja, egységár: 4 119 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Felszíne nedves, enyhe füstillat érezhető, a hús enyhén érett, nem túl puha, kevésbé márványos felület. Megfőve nem érezhető a füstös illat. Az állaga puhább, megfelelő, nem rágós, minimális márványozottsággal. Nem érezhető kellő intenzitással sem a só, sem a füst, és a fűszerek sem. 

kaiser_tesco.JPG

kaiser_x.JPG

 

7. Hungaro-Food 2009 Füstölt, főtt sertéstarja, egységár: 3 099 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Enyhe páclés illat érezhető, kifőzés után pedig enyhe főttsonka-illat. Nem rágós, puhább állagú, vastagabb zsírrészekkel. Ízében enyhén sós és a főtt hús jellemző, a füst kevésbé. 

hungaro.JPG

hungaro_x.JPG

 

6. Privát Hús bükkfával füstölt, főtt sertés tarja, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont

Közepes intenzitású füstillat. Felszíne megfelelően márványázott, az állaga megfelelően rugalmas, nem rágós. Kifőzés után enyhe, leginkább főtthús-illatú. Az ízében enyhe füst és só ízjegyekkel találkoztunk. 

privat_6.JPG

privat_x.JPG

 

5. PENNY Dárdás füstölt, főtt tarja, egységár: 2 697 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Megfelelően intenzív füstillat. Főzés után enyhébb főtthús illat érezhető. Állaga rugalmas, felszíne márványozott,  ízében enyhén sós, nem fűszeres, leginkább füstös íz érezhető.

dardas_3.JPG

penny_x.JPG

5. AUCHAN Nívó füstölt, főtt tarja, egységár: 2 990 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

A tarja enyhén füstillatú. Főzés után egyszerű főtthús-illata van. Állaga kellően rugalmas, íze kellemesen sós, enyhébben fűszeres és füstös íz érezhető. 

auchan_37.JPG

auchan_x_2.JPG

 

3. Pápai Hús Mester Recept füstölt, nyers sertés tarja, egységár: 3 990 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Megfelelő intenzitású füstillat, rugalmas állag. Enyhe, füstös illat kifőzés után. Az állaga puhább, kellemes, nem rágós, megfelelően márványázott. Ízében kellemesen füstös, közepesen sós és pácolt hús ízjegyek érezhetők. 

papai_2.JPG

papai_x.JPG

 

2. Pick Békebeli füstölt, nyers sertés tarja, egységár: 4 989 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Finom, füstös, fűszeres illat, szárazabb felület, közepesen érett állag. Enyhén füstös és fűszeres illatú kifőzés után. Rugalmas, megfelelő állag és márványozott felület. Ízében enyhe füst-, megfelelő só- és a főtt tarja saját íze érezhető. 

pick_1.JPG

pick_x.JPG

 

1. LIDL Pikok Pure füstölt, nyers sertéstarja, egységár: 4 490 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Főzés előtt is kellemes füst- és pácillat, utána pedig házias, főtt-füstölt tarja illata érezhető, enyhe fűszerezéssel. Kiváló állagú, megfelelően rugalmas, szép márványozottságú hús. Ízében intenzív füst és kellemes fűszerek, valamint harmonikus sózás tapasztalható. Fűszerezés nélkül kifőzve is tökéletes. Kitűnő választás az ünnepi húsvéti asztalra. 

pikok_4.JPG

lidl_x.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes LIDL Pikok Pure füstölt, nyers sertéstarja a LIDL üzleteiben kapható.

tarja_1.png 

 

Vissza a címlapra
Maradok a pénzemnél
Legjobban pörgő posztok
Az Étterem Hét közönségdíjas éttermei! - 2025. tavasz
Étterem kóstoló • 4 nap
Az 5 legnagyobb magyar király
Monakhosz • 7 nap
Pogba: „Ha nincs az eltiltás, a Juventustól vonulok vissza"
venember83 • 3 nap
Játékosok a Roma elleni döntetlenről
Apuleius • 5 nap
A Roma elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Cikkek a címlapról
Tulajdonnevek a Mihályi tájszó- és névtárban
Megjelent: Névtani Értesítő 46. (2024), 204-206. 1. Többször előfordul, hogy a tájszótárak összeállítói tulajdonneveket is közölnek a szótárban; ezek a névtani adatok a leletmentésen túl a névtani és a dialektológiai kutatások számára is hasznos források. A helyi tulajdonnevek emellett…
A város, ami arról híres, hogy onnan jöttek a hannoveri villamosaink :)
Az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha nem csak kimazsolázott képekkel ünnepelném a közlekedési weboldalam elindulásának huszonötödik évfordulóját, hanem konkrét oldalak felidézésével? Nem csak az olvasónak érdemes  újra (vagy először) elolvasnia ezeket, hanem nekem is, hogy belejavítgassak itt-ott. A…
>