Logo Pic
StileDiVita 2025. március 14.

A Purim legvidámabb süteménye: hámán táska (hamantaschen)

Purim van. A zsidó farsang, eszem-iszom ünneplésének története, i.e. 450-re tehető, amikor a perzsa birodalomban élő zsidóság megmenekül a fogságból. Ezt a történetet Eszter könyve örökíti meg, ami szerint Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárásának köszönhetően a zsidók megmenekültek a gonosz miniszteri tanácsadó, Hámán megsemmisítő tervei elől, így az életeket követelő veszély egyik napról a másikra örömbe tudott átcsapni. Nevének eredete több szálon fut. Az egyik legenda szerint Hámán miniszteri főtanácsos neve miatt, egy következő legenda szerint egy akkori hagyomány miatt, amelynek lényege, hogy a halálra ítéltek fülét levágták - a sütemény ezért hámán fülének is szokták hívni -, de a legvalószínűbb amit a zsidó nyelvészek állítanak, miszerint a hámán valójában a mákos töltelék miatt kapta a nevét, ugyanis a német-jiddis nyelvben a Mohntasch mákos táskát jelent, és a sütemény eredeti tölteléke is mákkal kevert lekvár. 

high-angle-view-cookies-table.jpg

Összetevők - kb. 20 db-hoz -

150 g puha vaj
50 g porcukor
1 tojássárgája
200 g liszt 
1 kávéskanál sütőpor
1 nagy csipet só
fél citrom reszelt héja
lekvár: elsősorban meggy vagy mák, opcionálisan darált mákkal keverve

Elkészítés

A vajat, porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, belekeverjük a citromhéjat, majd egy másik tálban a száraz alapanyagokat keverjük össze, vagyis a lisztet, sütőport, sót. Majd a száraz anyagok keverékét hozzákeverjük a folyékony alapanyagokhoz. Egy karos géppel alaposan összekeverjük, és tészta állagúra gyúrjuk. Majd folpackba csomagolva minimum 1.5 órára hűtőbe tesszük. Az idő elteltével a tésztát vékonyra nyújtjuk, miközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kinyújtott tésztából kb. 7 cm-es köröket vágunk ki. Mindegyik kör közepébe egy lapos teáskanál lekvárt helyezünk, majd jön a táskák elkészítése. Két egymás melletti oldalt kicsit felhajtjuk, majd a találkozásuknál lévő csücsköt összenyomjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki, és ugyanezt tesszük a szabadon maradt oldallal is, csak ott a két végén lévő csücsköt nyomjuk össze. Arra figyeljünk, hogy a lekvár kilátszódjon a háromszögből. A kis táskákat áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 15 perc alatt megsütjük. A táskák inkább világos színűek legyenek, ne süssük őket túl. 

Vissza a címlapra
Rozmaring&Csokoládé
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 561
JTom • 8 nap
A Fiorentina elleni mérkőzés
Apuleius • 14 óra
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 7 nap
Mancini vagy Pioli követheti Mottát?
venember83 • 3 nap
Médiavisszhang a történelmi vereség után
venember83 • 6 nap
Cikkek a címlapról
Fővárosi kalandok Laoszban, összefoglalóval
Vientiane Északról déli irányba "menekültünk" az első két hétben a rossz levegő elől: Északon ugyanis rizstarlót égetnek márciusban, így egyre szennyezettebb a levegő. Szerencsésen megúsztuk. Mire Vientiane -be értünk, feljebb már elvisehetetlen állapotok uralkodtak. A vasútállomásról busszal…
„Föl volt téve a tűzre/A forradalom fazeka.” –  avagy nemcsak bableves
Jókai 200 logó 1999-ban, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójának esztendejében jelent meg az akkor huszonkét éves Varró Dániel tollából a derűs és bravúros tartalmi, formai remeklés, a Petőfi Sándor című háromrészes költemény. A helység kalapácsa című komikus eposzt mintázó…
>