Interaktív épületséta a Mai Manó Házban

2011. augusztus 28. Mai Manó Ház

"Ha nem csak szájakat tátani, hűdeszépeket mondani, vagy szimplán gyönyörködni jönnek a XIX. század végének egyik legépebben fennmaradt fényképész műteremházába, akkor kötelezően meg kell ismerkedjenek a korszak fotós színtereivel, az ott zajló folyamatokkal. Mert ezek ismerete nélkül Mai Manó császári és királyi udvari fényképész műteremháza legfeljebb csak egy szépen díszített épület, de nem a korabeli fényképkészítés nagyon racionálisan kitalált, megépített helyszíne."


 
Fotó: Telek Balázs

A bevezető sorokat Kincses Károly Mai Manó Házat bemutató írásából vettük át.
Nem sokan tudják, még a Házba érkező látogatók közül sem mindenki, hogy a  Magyar Fotográfusok Házának helyet adó fényképész műtermet, a  Mai Manó Házat a  XIX. század végén építtette Mai Manó császári és királyi udvari fényképész. A Nagymező utcai nyolcszintes, neoreneszánsz műemlék épület egyedülálló kulturális intézmény a világon. Sehol nem maradt fent épségben hasonló, nagypolgári műteremház, amely ráadásul eredeti funkciója szerint a fotográfiát szolgálta és szolgálja.


Fotó: Telek Balázs
 

Augusztus 29-én a Magyar Fotográfia Napját ünneplik országszerte. Magyarországon 1840. augusztus 29-én készülhetett az első dagerrotípia, mikor Vállas Antal a Magyar Tudós Társaság 1840-ben tartott 11. "nagy gyűlésén" bemutatta az eljárást.


Ebből az alkalomból, ma este 18.00 órakor a Magyar Fotográfusok Háza interaktív épületsétára invitálja a látogatókat. Soha nem hallott történetek, eddig nem látott terek és alkotások bemutatása, a múzeumi séta egyes állomásain különböző játékos, aktivitást igénylő feladatok megoldása vár a látogatókra.

Fotó: Baricz Katalin
 

A programon való részvétel a Mai Manó Házba váltott belépőjeggyel lehetséges.
Felnőtt: 1000 Ft, Diák, nyugdíjas: 500 Ft

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása