Nyugtalan tekintetek – Tóth Szilvi

2012. március 13. Mai Manó Ház

Tóth Szilvi
Strangers

A Folyamatos Jelen kiállítás és katalógus sorozatunkból készült összeállítást ma Tóth Szilvi fényképeivel folytatjuk. A Nyugtalan tekintetek katalógusban bemutatott fotósorozat címe Strangers.
Tóth Szilvi fotósorozatában számára érdekes, ugyanakkor gyakran ismeretlen embereket mutat meg. Fotói szereplőivé azok válnak, akik megragadják figyelmét és így lesz a fénykép elkészítése közös történetük kezdete és eredménye. Európa bármely nagyvárosában is jár, a helyi sajátosságokon túl szinte ugyanazt találja és mutatja meg saját generációja jelenléteként. E városok bármely ország határain belül is ugyanazokat a szubkultúrákat ötvözik mindennapjaikba. (Csizek Gabriella)


Fotó: Tóth Szilvi: Kultiplex, Budapest

Strangers

A városban lakó emberekről szól ez a fotószekvencia, hogyan élnek és cselekszenek.
Miközben az utcákon sétálok, figyelem a körülöttem elhaladó embereket, és gondolkodom róluk. Szememmel furcsa helyzeteket keresek és kamerámmal foglyul ejtem ezeket a pillanatokat Általában számomra ismeretlen emberekről készítem fotóimat, akikkel előtte sohasem találkoztam. A városban sokféle ember él, de csak néhányan ismerik egymást, pedig nap mint nap több ezer idegen arc halad el mellettünk, akiket utána talán soha többé nem látunk. Nem beszélgetünk velük, sokszor a szemükbe sem nézünk, szóval semmilyen kapcsolatot sem építünk ki magunk körül. Megtörni próbálom ezeket a helyzeteket, megállítani az embereket, akik valamilyen szempontból érdekesek számomra, beszélni velük, és utána készíteni egy képet róluk. Ettől a pillanattól kezdve jobban ismerem őket, jobban megértem őket és elkezdenek élni bennem. Megjegyzem az arcukat, és ha látom őket ismét, jóleső érzés fog el.
Célom, hogy az élet pozitív oldalát mutassam be, a pillanat örömeit. A fotók a boldogságról, furcsa, vagy vicces pillanatokról mesélnek, néha kis iróniával fűszerezve. Megpróbálom megmutatni az emberek lelkét a szemükön keresztül és kitárni a többiek felé.
Ez a szekvencia különböző városokban készült 2002 és 2004 között, többségük Magyarországon, de találhatók képek Helszinkiből és Clermont-Ferrandból is.
A képek elkészítésénél a fő célom dokumentálni a városi élet hasonlóságait és a különbségeit a világ körül. (Tóth Szilvi)


Fotó: Tóth Szilvi: Izsáki borozó, Budapest



Fotó: Tóth Szilvi: Olga a Kultiplexben, Budapest



Fotó: Tóth Szilvi: Rákóczi tér, Budapest



Fotó: Tóth Szilvi: Várakozás, Helsinki



Fotó: Tóth Szilvi Liszt Ferenc tér, Budapest



Fotó: Tóth Szilvi Vidámpark, Pécs

 

Tóth Szilvi weboldalát ITT találjátok.

 

 

  

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása