Jelenetek egy házasságból – Válogatás Aimee McCrory díjnyertes sorozatából

2024. szeptember 03. Mai Manó Ház

Ez a sorozat a világjárvány idején kezdődött, amikor Don és én kénytelenek voltunk minden időnket együtt tölteni. A Jelenetek egy házasságból a színházi hátteremre támaszkodva a kapcsolatunk pszeudo-dokumentumfilmes változatát hozza létre. A mi korunkban az egyszerű mindennapokból kihívások adódnak. A Jelenetek egy házasságból a szándékolt őszinteséggel, intimitással és humorral fejezi ki a legtöbb hosszú távú kapcsolat különböző pillanatait. Kultúránkban az öregedés gyakran a szégyen érzésével jár együtt. Olyan kifejezések, mint az „eszed elvesztése”, a „jelentéktelenné válás” és az „elhagyatottság” kísértik az idősebb embereket. Művészként az a célom, hogy felhívjam a figyelmet az együtt öregedés örömeire és kihívásaira.

Mivel szinte minden jelenetben én voltam a fotográfus, a rendező és a színész is, így a logisztika is bonyolult volt. A személyes otthoni körülményeinket csak annyira manipuláltam, hogy a titokzatosság elemeit fokozzam. A fotókon felvetett kérdésekre a néző adhat választ. A válaszok sokasága talán többet árul el a néző családi kapcsolatairól, mint a Don és én közötti házasságomról. Ebben az értelemben az alkotás egyszerre lehet ablak és tükör – bármit is érzünk, az nem feltétlenül csak rólunk szól, hanem a nézőről is szólhat.

Érdekes módon a házasságunk témaként való felhasználása „meta” élményként szolgál számunkra; a sorozat elkészítése a házasságunk szerves részévé vált. Amikor előveszem a fényképezőgépet, hogy dokumentáljam a közös életünket, az önmagát tükröző tükörré válik.

Ebben az értelemben sorozatom a fotográfia lényegére tapint. Mivel ez a munka nagyon filmszerű, olyan rendezők munkásságát vettem alapul, mint Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, Alfred Hitchcock és Federico Fellini, hogy inspiráljanak. – írta a Mai Manó Háznak küldött levelében Hullámvasút. Jelenetek egy házasságból című sorozatáról Aimee McCrory, aki nemrég a Lensculture Critics' Choice fotópályázatán a legjobbak közé került. 

the_obits.jpgFotó: © Aimee McCrory: The Obits

making_out.jpgFotó: © Aimee McCrory: Making out

hot_wheels.jpgFotó: © Aimee McCrory: Hot Wheels

the_flash.jpgFotó: © Aimee McCrory: The Flash

martini_hour.jpgFotó: © Aimee McCrory: Martini Hour 

surrender.jpgFotó: © Aimee McCrory: Surrender


Aimee McCrory Hullámvasút. Jelenetek egy házasságból című sorozatának további képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása