Richard Avedon: The Beatles (1967)

2013. május 20. Mai Manó Ház

Richard Avedon a 20. század egyik fontos divat- és sztárfotósának sorozatát láthatjátok ma blogunkon, melyet hosszas egyeztetést követően 1967. augusztus 11-én készített Londonban (Thompson House, 200 Gray's Inn Road) a Beatles tagjairól. A poszterek öt hónappal később 1968. január 9-én jelentek meg először az amerikai LOOK magazinban. Egy hónappal később - az amerikai verziónál kisebb méretben -  Angliában a Daily Express Newspaper, míg Európa többi országában a Stern magazin külön mellékletben publikálta az alábbi fotókat. A különleges színhatásért szükséges szolarizációs munkákat Avedon asszisztense Gideon Lewin, a retusálást pedig Bob Bishop végezte.

beatles_series.jpgFotó: Collection of colour separation proofs for Richard Avedon's psychedelic portraits
of The Beatles for Look magazine, 1968


A pop-art stílusban készült öt részes posztersorozat hatalmas siker lett, hiszen a kereskedelmi forgalomba szánt példányok mindegyike elkelt, és a rajongók ma már akár 500-1000 dollárt is fizetnek értük az aukciós oldalakon. 

john.jpgFotó: Richard Avedon: John Lennon, 1967

paul.jpgFotó: Richard Avedon: Paul McCartney, 1967

george.jpgFotó: Richard Avedon: George Harrison, 1967

ringo.jpgFotó: Richard Avedon: Ringo Starr

Az említett újságokba a négy színes fotó mellé egy fekete-fehér csoportkép is került a Beatlesről, melyet Avedon 1967 végén a Rolleiflex fényképezőgépével és egy Zeiss Planar lencsével készített. 

allfour.jpgFotó: Richard Avedon: The Beatles, 1967

A fenti fotónak ez a változata is ismert, de a posztermellékletekben nem ez a verzió szerepelt:

Avedon Beatles.jpgFotó: Richard Avedon: The Beatles, 1967

(forrás: beatlesbible.comperdidojournal.blogspot.hu; milwardfarellfineart.com)

A Beatles 1964-ben turnézott először Amerikában, a megérkezésükkor készült fotót szintén Avedon készítette, ezt ITT találod. John Lennonról halálának napján készült világhírű, mára már ikonikussá vált fotókat pedig ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása