Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Richard Avedon legnagyobb fotográfiái

2023. március 05. Mai Manó Ház

Bár Avedon először divatfotográfusként szerzett hírnevet az 1940-es évek végén – a leghíresebb modelleket fényképezte a Vouge vagy a Life magazin címlapjára – legnagyobb teljesítménye mégis a műfaj lenyűgöző újragondolása volt. Avedon 1968-ban művészi válságon ment keresztül, korábbi munkái már nem elégítették ki szakmailag a fotográfust. Új kezdetre volt szüksége, új fényképezőgépre; el kellett hagynia New Yorkot; nagyobb léptékben kellett gondolkodnia, a szó legszorosabb értelmében.

Az amerikai divatfotográfus születésének százéves évfordulója előtt tisztelegve a Met gyűjteménye a – szó szerint – legnagyobb fotográfiáit mutatja be az érdeklődőknek: Avedon 1969 és 1971 között készült, padlótól a mennyezetig érő csoportképeit.

A Factory Superstars csoportkép elkészítése – a nagyítással együtt – másfél évig tartott, és hét alkalommal álltak kamera elé Avedon stúdiójában. Warhol a jobb szélső képen látható, mikrofonját a bőrdzsekijéhez szorítva; Joe Dallesandro felöltözve áll mellette, de a freskó bal oldali részén meztelenül is látható. Az amerikai színésznő, Candy Darling középen szintén meztelenül látható, a Warhol-filmek három férfi sztárjával együtt.

Eltekintve esztétikai erejüktől, ezek az alkotások mérföldkőnek számítottak a fotónagyításban. Ezért a csoportképért 2010-ben a Christie's egyik árverésén 301.000 eurót fizettek.

A Factory rendszeres látogatói közé tartozott Bob Dylan, Truman Capote, Mick Jagger, Jim Morrison, Salvador Dalí, Marcel Duchamp, Allen Ginsberg, Iggy Pop, Liza Minelli, John Lennon, Diana Ross, Brigitte Bardot és Michael Jackson is. 

richard_avedon_andy_warhol_and_members_of_the_factory_new_york_october_30_1969_s.jpgFotó: Richard Avedon: Andy Warhol and members of The Factory, New York, October 30, 1969
Gelatin silver prints 10ft.2in.x31ft.23/8in.(309.9x 950.9 cm)
The Metropolitan Museum of Art, New York, gift of the artist, 2002 (2002.379.3a–c)
© The Richard Avedon Foundation 

richard_avedon_outtake_from_andy_warhol_and_members_of_the_factory_october_25_1969_s.jpgFotó: Richard Avedon: Outtake from Andy Warhol and members of The Factory October 25, 1969
8×10in.(20.3×25.4cm), The Richard Avedon Foundation
© The Richard Avedon Foundation 

richard_avedon_outtake_from_andy_warhol_and_members_of_the_factory_october_9_1969_s.jpgFotó: Richard Avedon: Outtake from Andy Warhol and members of The Factory October 9, 1969
Gelatin silver print 8×10in.(20.3×25.4cm), The Richard Avedon Foundation

© The Richard Avedon Foundation


A kiállítás további képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása