5 ritkán látott Robert Capa fotó

2013. július 24. Mai Manó Ház

Robert Capa, a nagy haditudósító fotóriporter még életében legendává vált; saját biztonságáról megfeledkezve vetette magát mindig a harc sűrűjébe, hogy a legdrámaibb pillanatokat örökíthesse meg. Haditudósítói pályáját a spanyol polgárháborúban kezdte, utána a kínai-japán invázió eseményeit kapta lencsevégre, majd a második világháború számos hadszínterén készített riportokat a világlapoknak. Ott volt Izrael állam születésénél és a vietnámi háborúban is, ahol végül egy akna kioltotta életét. – írja Richard Whelan a Robert Capáról szóló könyv ajánlójában. Blogunkon már három fontos/ismert sorozatából válogattunk: eddig a D-Day, a Tour de France és egy Hemingway-jel közös vadászat során készült képeket mutattuk be.

A ritkán látott sorozatunkat folytatva André Kertész után, ma Friedmann Endre Ernő, vagy ahogy mindenki ismeri Robert Capa öt remek fotóját láthatjátok. 

001.jpgFotó: Robert Capa: Moszkva, Gorkij park, év nélkül
© Robert Capa © International Center of Photography

Capának rengeteg barátja és ismerőse volt a világ minden pontján. „Rendkívül barátságos volt – emlékezik vissza Geraldine Fitzgerald – belső derű áradt belőle. Az embernek az volt érzése, hogy meg akarja osztani vele eufóriáját. Nem lehetett megsérteni. Egyeseknek nagyon nem tetszett extravagáns külseje és önbizalma, és megpróbálták letorkolni, de pár perc múlva feladták… Mindig úgy látszott, remekül szórakozik. Az emberek csatlakozni akartak hozzá és vele együtt szórakozni.” (forrás: Robert Capa Ludwig Múzeumban megrendezett kiállításának kísérőanyaga, 28. oldal, 2009) 

002.jpgFotó: Robert Capa: Biarritz környékén, Falunapok, 1951. augusztus
© Robert Capa © International Center of Photography 


003.jpgFotó: Robert Capa: Amerikai katona árvákkal, London, 1943. január-február
© Robert Capa © International Center of Photography 


004.jpgFotó: Robert Capa: Párizs, 1952. július
© Robert Capa © International Center of Photography 


005.jpgFotó: Robert Capa: Budapest, Újjáépítés a Korzón, 1948
© Robert Capa © International Center of Photography 

(forrás: magnumphotos.com)

A sorozatunk korábbi részében bemutatott 5 ritkán látott André Kertész fotót ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása