Robert Capa (1913-1954)

2011. október 22. Mai Manó Ház

1913. október 22-én – ma 98 éve – született Friedmann Endre Ernő, akit később Robert Capaként ismert meg a világ.


Fotó: Gerda Taro: Robert Capa, during the Spanish civil war, May 1937.

 

Robert Capa a XX. század egyik legjelentősebb fotóriportere, a Magnum fotóügynökség alapító tagja. Kincses Károly a Fotográfusok - Made in Hungary (aki elment, aki maradt) című 1998-ban kiadott könyvében, így ír a Robert Capáról szóló fejezet előszavaként: Nyughatatlan, kalandvágyó, soha semmi kihívás elöl ki nem térő szellemét, vagányságát Magyarországról hozta. 1931-ben hagyta el szülőhazáját. Fentieken kívül szinte semmi más nem volt a poggyászában. A spanyol polgárháborúban, a második világháborúban, Kínában, Vietnámban készült háborús riportfotóival beírta nevét a világ fotótörténetébe, a róla szóló történetek, de legkivált az a mondata, hogy „ha nem elég jók a képeid, az az oka, hogy nem vagy elég közel”, legendás személyiséggé tették. Thai Binhben tévedett. Túl közel ment.

Öccse így írt róla: „rövid földi pályafutása során sokat élt és sokat szenvedett. Szegényen született így is halt meg. Páratlan életútja krónikáját hagyta ránk, és vizuális bizonyságát annak a meggyőződésének , hogy az emberiség sok mindent képes elviselni és időnként még győzni is.”

 

A nemzetközi sajtóban az utóbbi időben Capa neve egy tervezett Michael Mann rendezte életrajzi film és a pár éve megtalált filmtekercsek kapcsán merült fel. 2007 decemberében egy mexikói hagyaték őrzői 127 eredeti tekercset küldtek be a New York-i International Center of Photography irodájába. A tekercsek nem csak a világhírű Capa képeit őrzik, hanem két társáét is: David Seymourét, aki Chim néven írta be magát a fényképezés történetébe és Capával együtt 1947-ben egyik alapítója volt a neves Magnum fotóügynökségnek, valamint Capa szeretőjének, Gerda Tarónak a felvételeit is.

 

2009 elején a magyar állam közel 300 millió forint összegben vásárolt Robert Capa fényképet az International Center of Photography nevű New York-i fotós intézettől, amely a magyar származású, nemzetközileg is nagy hírű fotóriporter hagyatékát őrzi. Robert Capa fényképeinek megvásárlása Magyarország történetének legjelentősebb fotóvásárlása volt. Kilencszáznyolcvanöt Capa-képről van szó, ebből 48 egykorú, eredeti Capa papír-pozitív, 937 pedig úgynevezet autorizált példány. Ezeket a művész öccse, a 2008-ban elhunyt Cornell Capa által 1974-ben alapított New York-i ICP (International Center of Photography) készítette a kilencvenes évek közepén az életmű fontos darabjaiból. A szárazbélyegzővel is ellátott, úgynevezett "master selection" három példányban készült, egy New Yorkban, egy Tokióban van, egy sorozat pedig most már Magyarországon. További húsz fotó az ICP ajándékaként került a csomagba, és benne van még öt, mások által készített Capa-portré.

 

A kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumban a normandiai partraszállásról készült ikonikus fotóit november 20-ig nézhetitek meg. Mi néhány fotót mutatunk be Robert Capa életművéből, köztük a legutolsót is, amit a LIFE magazin fotóriportereként készített nem sokkal az előtt, hogy taposóaknára lépett 1954. május 25-én. 


A milicista halála a córdobai fronton, Cerro Muriano közelében, 1936. szeptember 5.
Fényképezte Robert Capa (c) International Center of Photography, New York.
A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye


A D-napon partra szálló amerikai csapatok első hulláma. Normandia, Colleville-sur-Mer közelében (Omaha Beach),  1944. június 6.
Fényképezte Robert Capa (c) International Center of Photography, New York.
A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye


Pablo Picasso és Françoise Gilot, a háttérben Picasso unokaöccse, Javier Vilato.
Franciaország, Golfe-Juan, 1948. augusztus
Fényképezte Robert Capa (c) International Center of Photography, New York.
A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye



Fotó: Robert Capa: Budapest, Váci utca, 1948.



Fotó: Robert Capa, Tour de France bicycle race, France, July 1939.



One of three boxes
Box of Robert Capa, Chim (David Seymour) and Gerda Taro negatives of the Spanish Civil War recovered by the ICP in December 2007. The negatives had been missing since 1939.



"This is War", Picture Post, 3 December 1938.



Robert Capa: Nam Dinh, South of Hanoi, Vietnam, May 25th, 1954.
This was the last black and white frame Robert Capa shot. With his next footstep he detonated a land mine.
Photo by Contax camera.

 

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása