Fejetlen portrék a XIX. században

2013. szeptember 19. Mai Manó Ház

Az ún. Photoshop előtti korszakban készült manipulált fotókból már láthattatok blogunkon egy válogatást, ma pedig szintén a témába vágó képekkel sokkolunk benneteket. A XIX. században a tudomány és a technika fejlődésének köszönhetően örökre megváltozott a világ, azonban volt ennek a viktoriánus korszaknak egy könnyedebb oldala is. Az alábbi képeket készítő fotográfusok célja szinte biztosan a figyelemfelkeltés volt, hiszen a vándorfényképészeknek és a műtermi fotográfusoknak a megélhetésük függött a megbízásoktól. 

001.jpg

Az 1855-ben született brightoni fotográfus, Samuel Kay Balbirnie alábbi hirdetése először 1878. május 23-án, majd két héttel később, június 7-én is megjelent a Brighton Daily News napilapban. A ma már inkább nevetségesnek tűnő reklámból megtudhatjuk, hogy milyen szolgáltatásokat, mennyi pénzért kínált a fényképész. Népszerű téma volt a szellemfotózás, amikor a fényképen látható személyek a levegőben lebegtek, de a reklám szövege szerint nagyon nevetséges fotó készülhetett törpék vagy óriások társaságában is. Az elkészült fotók másolatáért, melyek az akkori szemeknek igencsak valóságosnak tűnhettek 2 shilling 8 pennyt kértek, de ezért már egy tucatot kaptak az ügyfelek. Mai bejegyzésünkben a több mint száz éve készült fejetlen fotókat mutatjuk meg, mely az itt látható képek tanúsága szerint szintén sok ember fantáziáját megmozgatták. 

002.jpg

003.jpg

004.jpg

006.png

007.png

008.png

009.png

010.png

(forrás: photohistory-sussex.co.uk; vintage.es)

A XIX. században az utómunka önálló művészeti formaként létezett, a fotográfusok különböző technikákat ötvöztek, melyben fontos szerepet kapott az expozíciós idő vagy éppen az egymásra fényképezés és a fotómontázsok készítése is, a Photoshop előtti korszakban, az 1840 és 1980 között készült képekből összeállított válogatásunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása