Kép-kockák #2 - Diane Arbus

2014. május 06. Mai Manó Ház

Kép-kockák sorozatunkban ma Diane Arbus világhírű fotóját is tartalmazó filmtekercs további képeit láthatjátok. Arbus az 1962-ben készült fotón Sidney Wood teniszező fiát, Colin Woodot fényképezte a Central Parkban, amint egy játék kézigránátot (MK2 "Pineapple") tart a kezében. A képet a kantáros nadrág félig bekötött pántja, a vékony kisgyerek testhelyzete és furcsa arckifejezése teszi még különlegesebbé. A kontakton jól látható, hogy Arbus - a megfelelő kompozíciót keresve - szinte végig Colint fotózta, aki úgy tűnik megnyílt neki, szívesen pózolt, mosolygott, miközben egy síró kislány is feltűnik képkockákon, aki talán az édesanyjával sétált el a fotós mellett, aki azonnal kattintott. 

arbus_grenade.jpgFotó: Diane Arbus: Child with Toy Hand Grenade in Central Park, New York City, 1962
Contact Sheet 

Colin felnőttként már nem is emlékezett arra, hogy pontosan milyen körülmények között készült el a fénykép, de néhány évvel ezelőtt a Washington Postnak adott interjújában kifejtette, hogy tinédzserként dühös volt Arbusra az előnytelen ábrázolásért, bár azt is megjegyezte, hogy ma már nincs semmi problémája az ikonikussá vált fotóval. A Central Parkban készült fotósorozatból mégis ezt a pillanatot választotta ki Arbus, így ezt a képet ismeri ma a világ.

the_estate_of_diane_arbus(1).jpgFotó: Diane Arbus: Child with Toy Hand Grenade in Central Park, New York City, USA (1962)

 

(forrás: wikipedia.org)

Diane Arbus életéről és fotóiról ITT, a Gyerekek fegyverrel című válogatásunkat pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása