Döbbenetes fotók bolygónk pusztításáról (online könyv)

2015. április 17. Mai Manó Ház

Korunk egyik legszomorúbb és leglátványosabb jelensége természeti környezetünk mértéktelen pusztítása; őserdeink kiirtása, óceánjaink túlhalászása vagy éppen bolygónk elképesztő szennyezése. A figyelmes szemlélő számára ma már egyre világosabban látszanak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk pusztulása/pusztítása között. Egy másik fontos probléma, hogy az egész világon uralkodóvá vált életforma, életstílus kulcskérdése a fogyasztás. A reklámok, de szinte minden, ami körülvesz bennünket, arra sarkall, hogy fogyasszunk, minél többet fogyasszunk. Ugyanakkor azoknak a termékeknek a megtermelése, amit elfogyasztunk, az erőforrások túlhasználatához, újabb természetes és természetközeli élőhelyek elfoglalásához, tönkretételéhez vezet. Emellett a fogyasztás következtében hatalmas mennyiségű hulladékot termelünk. Az egyre fokozódó emberi tevékenység hatására a földi természetes ökoszisztémák állapotában 33%-os romlás állt be az elmúlt harminc év során. Ugyanebben az időszakban az emberi tevékenység Földünkre gyakorolt hatása (az ún. ökológiai láblenyomat) 50%-kal növekedett, és már túlléptük azt a határt, amelyet a bioszféra még el tud viselni olyan módon, hogy képes megfelelően regenerálódni. Talán ez a két adat is megfelelően mutatja, hogy nem terhelhetjük tovább büntetlenül környezetünket. - olvashatjuk a Fidrich Róbert Globalizáció és környezet című írásában.

Az Overdevelopment, Overpopulation, Overshoot (OVER) című könyv a 2015-ben megrendezett Global Population Speak Out kampány részeként jelent meg és a szerkesztők nem titkolt célja, hogy neves és kevésbé ismert fotográfusok munkáin keresztül bemutassák, hogy hogyan hat életünkre a környezetünk megváltoztatása. A 316 oldalas elgondolkodtató képgyűjtemény online teljes egészében végignézhető.

trashing-the-planet-trash-wave.jpgFotó: Az indonéz szörfös, Dede Surinaya egy szeméttel teli hullámon Java szigetének közelében. © Zak Noyle 

natures-unraveling-giant-clearcut.jpgFotó: Erdőirtás után Kanadában a Vancouver szigeten. © Garth Lentz 

urban-animal-sprawling-city.jpgFotó: Mexikóvárosban 20 millió ember él. © Pablo Lopez Luz 

parable-smoking-towers.jpgFotó: Felhőket gyárt a szénerőmű Angliában. © Jason Hawkes

A fotóra kattintva a 316 oldalas könyv összes képét megnézheted! 

climate-chaos-dead-polar-bear.jpgFotó: Éhenpusztult jegesmedve a Spitzbergák nyugati részén. Az enyhe telek miatt a medve nem talált magának táplálékot. Az állat észak felé tartott, de a kimerültségtől összeesett, és meghalt. © Ashley Cooper.

(forrás: theguardian.com; populationspeakout.org; 444.hu)

A válogatásban is látható világhírű légifotós Yann Arthus-Bertrand ikonikus sorozatát - melynek címe Földünk a magasból - ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása