Jacques-Henri Lartigue ritkán látott színes fotói

2015. június 24. Mai Manó Ház

Jacques-Henri Lartigue Franciaország egyik legtehetősebb házaspárjának második fiaként, 1894. június 13-án látta meg a napvilágot a Párizs melletti Courbevoie nevű kisvárosban. 6 évesen, apja fényképezőgépével készítette élete első fényképét. Olyannyira megtetszett neki, hogy édesapja (látva lelkesedését) 1902-ben egy 13x18 cm-es kézi kamerával lepte meg. Nem volt 9 éves, mikor már saját családjáról és élményeiről készített képeit rendezgette különböző albumokba. Két év múlva már a kor legjobb és legkorszerűbb gépeit használta, melyek tökéletes mobilitást nyújtottak számára, új témák egész armadáját nyitva meg előtte. Ekkor fogalmazódott meg benne a szándék, hogy fényképek útján dokumentálja a körülötte zajló világot. Jacques-Henri Lartigue - akit 69 évesen vált világhírűvé - az amatőr fotográfia egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Sohasem vált profi fényképésszé, mindvégig lelkes amatőr maradt, magát a fotográfiát, mint 'optikai jegyzetfüzetet' használta a körülötte zajló élet dokumentálására, melyekhez írásos feljegyzéseket is társított. Önmagát következetesen 'multimédia-autobiográfus'-nak nevezte. Lartigue 1912 és 1927 között már kísérletezett a színes fényképezés (autókróm eljárás) elsajátításával, de végül csak 1950-ben vásárolt magának egy Rolleiflex 6x6-os gépet, mellyel immár valódi színes képeket is lehetősége nyílt készíteni, melyről úgy vélekedett, hogy a „legalkalmasabban ábrázolják azt, ami kedves és költői”.
Mai bejegyzésünkbe a párizsi Maison Européenne de la Photographie épületében bemutatott Lartigue – Az élet színesben című kiállítás ritkán látott képeiből válogattunk, hiszen nagy részüket most először láthatja a nagyközönség. 

florettemegevemars1965.jpgFotó: Jacques-Henri Lartigue: Florette, Megève, 1965. március
© Ministère de la Culture - France / AAJHL

1962-ben Charles Rado (Radó Károly), a Rapho Agency alapítója véletlenül felfedezte Lartigue néhány fiatalkori képét, és hamarosan New Yorkba invitálta, ahol bemutatta munkáit John Szarkowskinak a Museum of Modern Art akkori igazgatójának. Szarkowski olyannyira el volt ragadtatva, hogy 1963-ban egy teljes, önálló kiállítást rendezett The Photographs of Jacques Henri Lartigue címmel képeiből, melynek megnyitóján Lartigue maga is részt vett. A kiállítás sikere akkora volt, hogy még abban az évben a Life magazinban is megjelent a portfóliója. A Mai Manó Házban 2006 márciusában rendeztünk kiállítást Lartigue fotóiból. Teljes fotográfiai életműve mintegy 160 ezer negatívból, üveglemezekből, diafilmekből, mozgóképekből és 120 szöveggel ellátott fotóalbumból áll. 

sylvana-empainjuan-les-pinsaout1961.jpgFotó: Jacques-Henri Lartigue: Sylvana Empain, Juan-les-Pins, 1961. augusztus 
© Ministère de la Culture - France / AAJHL

beausoleil1958.jpgFotó: Jacques-Henri Lartigue: Beausoleil, 1958
© Ministère de la Culture - France / AAJHL 

ascoli1958.jpgFotó: Jacques-Henri Lartigue: Ascoli Piceno, 1958
© Ministère de la Culture - France / AAJHL 

florette_vence_mai1954_photographie_j_h_lartigue_minist_redela_culturefrance_aajhl.jpgFotó: Jacques-Henri Lartigue: Florette, 1954. május
© Ministère de la Culture - France / AAJHL

(forrás: mep-fr.org; lartigue.org; wikipedia.hu; maisondelaradio.fr)

Lartigue 10 fekete-fehér fotóját ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása