Inkey Alice standfotói a Pogány Madonna című film forgatásáról (1980)

2016. április 26. Mai Manó Ház

A Pogány Madonna színes magyar akcióvígjáték, melyet 1980-ban készítettek. Főszereplői Bujtor István (Ötvös Csöpi) és Kern András (Kardos doktor). A történet Bujtor István novellájának filmre írásából született meg. Az alkotás nagy sikert ért el, noha a legtöbben szkeptikusan álltak a "bunyós vígjátékhoz". Mára azonban legendássá vált a pofonosztó exzsaru és Kardos doktor kettőse, ráadásul a Pogány Madonnát újabb és újabb Ötvös Csöpi filmek követték.
A Pogány Madonna szobor egy kitalált műkincs, amelyet gipszből készítettek el. Ez harminc éven keresztül a balatonföldvári Holovits György vitorlázó tulajdonában volt, aki egy vitorlásverseny fődíjaként nyerte el a film után, s később Bujtor István özvegyének ajándékozta. Jelenleg Bujtor István fia, Balázs őrzi a szobrot. A forgatáson készült standfotókat Inkey Alice fényképezte.

Köszönet az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár munkatársainak, valamint Inkey Alice-nak, akik engedélyükkel lehetővé tették a fotók bemutatását a Mai Manó Ház blogján. 

001.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

Fotós-filmes családba születtem Budapesten 1940-ben. A fotós édesapám, Inkey Tibor volt. Filmesből több is volt: nagybátyám, Szőts István filmrendező és nagynéném Szellay Alice filmszínésznő. Szinte természetes, hogy nekem fotóssá kellett lennem. Édesapám révén a Fényszövbe kerültem tanulónak, majd utána – az említettek támogatásával – a Filmgyárba. Igazi filmes mesteremnek Illés Györgyöt nevezném, de nagyon szerettem Sára Sándorral és Szécsényi Ferenccel is dolgozni.
A Filmgyárban munkaköröm alapján elsősorban jelenetfotózást kellett végeznem, de a nagy színésznőkkel és színészekkel kialakult szinte baráti kapcsolatomnak köszönhetően beleszerettem a portréfotografálásba. Szerencsém voltabban is, hogy a sajtó részéről a színészportrékra nagy igény mutatkozott (Film-Színház-Muzsika, Filmvilág stb.). Több évtizedes filmgyári munkám során 53 játékfilm és 50 televíziós film standfotóit készítettem a színészportrékon kívül.
Nyugdíjba menetelem után kedvem támadt az írásra. Első könyvemben a gyermekkor és egy kisváros hangulatát próbáltam visszaadni. Alsógödi Amarcord volta címe. Újabb könyvemben filmgyári életemre gondolok vissza. Egy érdekes világ érdekes embereiről szól. Számos fotó és történet segítségével próbálom meg megmutatni a filmkészítés nehézségeit és gyönyörű pillanatait. – írta No de Alizka!... című könyvében Inkey Alice, Balázs Béla-díjas fotográfus.

002.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

003.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

004.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

005.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

006.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

007.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

008.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet a Pogány Madonna című film forgatásáról, 1980
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár 

(forrás: oszk.hu; mffa.hu; wikipedia.hu)

A Bujtor Istvánról és testvéreiről (Latinovits Zoltán és Frenreisz Károly) készült ritkán látott közös képet ITT, míg az OSZK Fényképtárából összeállított standfotós posztjainkat itt találod:
Körhinta (1955)
Egészséges erotika (1985)
A kőszívű ember fiai (1964)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása