A hét fotója #307 - Friedmann Endre: Szerelem, 1962

2017. december 11. Mai Manó Ház

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek.  

A világ akkori legrangosabb fotókiállításán, a kölni Fotokinán 1963-ban nagydíjas lett Friedmann Endre Szerelem című sorozata. Negyvenöt év elteltével, 2008 májusában a kollekció egyik kulcsképe rekordot döntött itthon; az MTI örökös tudósítójának fotója a kikiáltási ár több mint harminchatszorosáért, 2,2 millió forintért kelt el a Kieselbach Galéria aukcióján. Kortárs fotóért még soha nem fizettek ennyit Magyarországon.
Hogy miért éppen a Szerelem lett a rekorder kép, annak Kieselbach Tamás szerint több oka is van. Egyrészt fontos, hogy a fotó művészi-szakmai kvalitásairól a szakemberek már döntöttek, amikor ennek a képnek ítélték a Fotokina nagydíját. A galéria tulajdonosa szerint a siker másik oka az, hogy ez a „csodálatos kép” érzelmekről beszél. „A Szerelem mindannyiunk képe” – mondta, hozzátéve, hogy ha a vevő személyesen is azonosulni tud a képpel, ha érzelmeket vált ki belőle, akkor többet hajlandó érte fizetni, mint ha csak a művészi kvalitásai miatt venné meg.

friedmann1962.jpgFotó: Friedmann Endre: Szerelem, 1962
© Kieselbach Galéria

Hogy ki az, aki végül a jutalékkal együtt 2,65 millió forintot sem sajnált érte, azt nem tudhatjuk. Kieselbach Tamás felhatalmazás híján csak annyit árult el, hogy a kép „nagyon jó gyűjteménybe került” egy magánszemélyhez. Friedmann Endrének egyébként eszébe nem jutott volna aukcióra bocsátani a képeit. Sosem házalt velük: amikor a Kieselbach Galériától megkeresték az ötlettel, akkor is a rekamié aljából szedegette elő a fotókat – amelyek közül eddig négyet bocsátottak árverésre. Arról, hogy az életműből melyik képek kerüljenek aukcióra, nem a fotós, hanem a galéria tulajdonosa – Kincses Károly fotótörténész segítségével – döntött.

(forrás: kieselbach.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása