Bulizz velünk a Mika Tivadar Mulatóban!

2011. augusztus 24. Mai Manó Ház

Budapest Retro Maszkabál a Mika Tivadar Mulatóban - Exponálj a ’30-as évekre!
2011. augusztus 25-én 21 órától vetítés Kozák Lajos képeiből.
DJ: Zsuffa Péter 

A Mai Manó Ház, a CULTiRiS és a Magyar Sportmúzeum összefogásával megvalósuló kiállításokon az eddig legfeljebb sportfotósként ismert Kozák Lajos életművével és a magyar fotótörténet fontos alkotójával ismerkedhettek meg csütörtök este a Mika Tivadar Mulatóban. Hozzatok magatokkal fényképezőgépet, fotózzatok és küldjétek el nekünk vagy töltsétek fel a Mai Manó Ház Facebook oldalára és taggeljetek minket a fotón.
 
Biztos nagyon jó buli lesz, gyertek minél többen, de aki zajmentes környezetben is kíváncsi a méltatlanul elfeledett, fotótörténeti jelentőségű életmű darabjaira: vintage papírképekre és reprintekre, az a Mai Manó Házban megrendezett kiállításon ingyenesen megtekintheti azt, egészen október 2-ig.
 
Fotó: Kozák Lajos: A Margit híd esti látképe (1940 körül) 
 
Részlet a kiállítás oldaláról:
Kozák Lajos a harmincas évek elejétől a legendás „magyaros stílus” követője, de képei sokszor az átlagosnál melankolikusabbak, személyesebbek és mélyebbek. Figurái őszinték, stílusa a kor fényképészeti divatjának „modorosságától” mentes. Kompozícióiban a későbbiekben megjelenik az új tárgyilagosság (Neue Sachlichkeit) realista szemlélete - diagonális kompozíciók, hosszú kontrasztos árnyékok, az urbánus utcai fényképezés és az itt gyakran alkalmazott felső gépállás, mind ebbe az irányba mutatnak. Fotói Vadas Ernő, Dulovits Jenő és Kinszki Imre munkáihoz hasonlíthatóak, akikkel együtt világszínvonalú képeket alkottak. Általuk az akkoriban már Párizsban alkotó magyar származású kortársak, André Kertész és Brassai látásmódja és annak magyar gyökerei is új megvilágításba kerülnek. A személyesség, az őszinteség, a spontaneitás és érdeklődő nyitottság jellemzi életművét.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása