A Rettentő gondolatok boltja (és a Jó gondolatok terme)

2024. szeptember 16. Mai Manó Ház

A veszprémi Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában 2024. október 6-ig látogatható a Rettentő gondolatok boltja (és a Jó gondolatok terme) című kiállítás, ahol Can Togay mesterséges intelligencia segítségével generált alkotásait mutatják be.

„Ez az iparág, azáltal, hogy betör a művészet területeire, a művészet legveszélyesebb ellenségévé vált" – írta hajdan Baudelaire a fotográfiáról, Virginia Woolf pedig így írt a filmről: „A mozi hatalmas mohósággal csapott le áldozatára, és jelenleg nagyrészt szerencsétlen áldozatának testéből él. De az eredmények katasztrofálisak mindkettőre nézve…”

A generatív képi és nagy nyelvi modellek – népszerű nevükön „a mesterséges intelligencia” – alig két éve robbantak be a köztudatba. Ritkán, bár egyre gyakrabban tapasztalhatjuk, hogy ilyen heves ellenérzést vált ki sokakban egy új technológia megjelenése. Nem kevesen, figyelemreméltó tekintélyek is, az emberi kreativitás, sőt olykor az emberiesség, szélsőséges esetben az emberiség halálát vizionálják. Igazuk van-e vagy sem? Nem tudom. Engem, aki egész életemben kép- és szövegalkotással foglalkoztam médiaművészként, filmesként és íróként, lázba hoztak az új technológia lehetőségei és perspektívái. Úgy éreztem, ha nincs módomban filmet készíteni, így mégis módomban áll szövegből és látványból világot teremteni. – írta Can Togay, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, költő, kurátor, kulturális diplomata, egyetemi tanár.

Cikkünkbe a Veszprémben látható kiállítás képeiből válogattunk.

me_lyta_nye_r.jpg© Can Togay: Mélytányér

don_giovanni_utolso_napja.jpg© Can Togay: Don Giovanni utolsó napja 

a_modell.jpg© Can Togay: A modell

hetes_villamos.jpg© Can Togay: Hetes villamos 

 

Az október 6-ig látható kiállítás további képei ezen a linken tekinthetők meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása