Sir John Herschel (1792-1871), aki megalkotta és publikációiban elsőként használta a photography, positive, negative és a snapshot szavakat

2011. október 09. Mai Manó Ház



Fotó: Julia Margaret Cameron: Sir John Herschel, 1867. április
The Metropolitan Museum of Art, NY


A dagerrotípia sikere világszerte hatalmas volt; festők, vésnökök, rézmetszők, litográfusok, tudósok használták munkáikhoz, de felfedezte magának az arisztokrácia is, akik előszeretettel készíttettek magukról fényképeket, melyekért a hosszú expozíciós idő miatt igencsak meg kellett szenvedniük. Mivel a dagerrotípia elkészítéshez 10-20 percre vagy akár még ennél is több időre volt szükség, külön székeket gyártottak, úgynevezett fej és testtartó eszközöket, amin rögzíteni tudták, hogy a megörökíteni kívánt személy a megfelelő pozícióban maradjon.

Daguerre a találmányának bejelentését követően 1839-ben legalább harminc sajtóorgánum közölte felfedezését, ami így eljutott John Frederick William Herschelhez is, aki szintén ezen a területen kísérletezett. Majd a sajátjait az új eredményekkel kiegészítve nem egészen egy hét múlva elkészítette első felvételeit. Herschel Daguerre bejelentése előtt 20 évvel már 1819-ben feljegyezte, hogy a fénykép időtállóvá tételéhez a legjobb vegyszer az ezüstsó, aminek a legjobb oldószere a nátriumtioszulfát. Fotótörténeti kutatások szerint ezt a hírt 1839. február elsején írta meg William Henry Fox Talbotnak. Ez az eredmény később Talbot munkáját is nagyban befolyásolta, aki be is vette azt az 1841. június elsejei szabadalmába. (Talbotról a sorozatunk következő részében többet is megtudhattok.)
 


Fotó: Sir John Herschel: Negative image of an engraving of a lady, 5th August, 1839.
Museum of the History of Science, Broad Street, Oxford, England.

 

Computer-generated positive of Herschel's negative image of an engraving of a lady.
 

Herschel 1792. március 7-én született az angliai Slough, Berkshireben, apja Sir William Herschel - híres csillagász - 1781. március 13-án fedezte fel az Uránusz bolygót, bár eleinte üstökösnek tartotta. Herschel egyike volt a fotográfiai eljárások legnagyobb feltalálóinak. Legfontosabb találmányát – a legolcsóbb, legegyszerűbb rajz és térképmásolási eljárást, a közönséges fénymásolatok készítését ma is használjuk. Munkái számos területen vitték előre a fotótechnika fejlődését. 1840. február 20-án tartott előadásának szövegében számos a fényképezésre vonatkozó igen jelentős megállapítás olvasható. Ő volt az, aki megalkotta és publikációiban elsőként használta a photography, positive, negative és a snapshot szavakat. Érdekesség, hogy 1839. március 19-i előadásában negatív és pozitív helyett még első és második átvitelről beszélt.
   

 
Fotó: Sir John Herschel: View of the telescope at Slough, 1839.
  Museum of the History of Science, Broad Street, Oxford, England.
  


Computer-generated positive of Herschel's negative image of the telescope at Slough.
 

Ahogy említettük neki köszönhetjük a fotográfia szó megalkotását is, bár ezen a két világháború között heves vita alakult ki neves fotótörténészek között. Amit biztos állíthatunk, hogy a fotográfia (photography) szót 1839. február 17-én két saját negatívjára is ráírta, valamint Talbotnak is ír erről ugyanazon év február 28-án. (De a szó születésének dátumaként február 11 és 13 is szerepel a fotótörténeti írásokban). A szó a görög fotosz (fény) és a graphé (rajzolni) összevonásából alkotott kifejezés (drawing with light).
 


Fotó: Sir John Herschel. Study of an oak leaf, 26th February 1839.
Museum of the History of Science, Broad Street, Oxford, England.

 

Herschel nevéhez kötjük az 1842-ben felfedezett cianotípia és argentotípia eljárás alkalmazását, és egyike volt azon elsőknek, akik elkezdték színezni a dagerrotípiákat is.
 

  
Fotó: Sir John Herschel: An experimental cyanotype of an engraving of a lady with a harp, 1842.
Museum of the History of Science, Broad Street, Oxford, England.

 

Sir John Herschel 79 éves korában, 1871. május 11-én halt meg.

 

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása