Fotóművészeti Szabadegyetem - negyedik előadás

2011. december 12. Mai Manó Ház

Az év utolsó előadása, ne hagyjátok ki!

Az egyetemes fotóművészet nagy stílusirányzatai

4. előadás - 2011. december 13. kedd 18.30
Szilágyi Sándor fotóművészeti író, független kurátor


 


Az előadás több szempontból rendhagyó módon tekinti át a fotográfia első évszázadának a történetét.
Rendhagyó abban, hogy élesen megkülönbözteti a fotográfia képzőművészeti igényű használatát az egyéb fotóhasználatoktól (emlékkép, alkalmazott fotó, az amatőr mozgalom „művészi” fotói). Rendhagyó az is, hogy a piktorializmus első, nagy korszakát (1886–1910) nem eltévelyedésként, hanem éppenséggel az autonóm fotóművészet megteremtéseként mutatja be. Továbbá a piktorializmust fölváltó két nagy stílusirányzat: a Tiszta fotográfia, illetve az európai személyes-lírai fotográfia közös gyökereit hangsúlyozza. Végül rendhagyó az is, ahogyan az előadó mindezek fényében a magyar fotográfia két háború közötti teljesítményét is értékeli.


További információk:

Felhívjuk a kedves bérlettulajdonosok figyelmét, hogy a Szabadegyetem előadásain 18.20-ig csak bérleteseink foglalhatják el helyüket. Ezt követően nyitjuk meg a termet a teljes közönség előtt.

Az előadássorozat alkalmaira a belépőjegy 1000 Ft (diák-nyugdíjas: 500 Ft), amelyet hétfőtől péntekig 11 és 17 óra közöt a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház harmadik emeletén található irodájában, hétvégén pedig 11 és 19 óra között a Mai Manó Galéria és Könyvesboltban válthatnak meg.

A ház aktuális kiállításai az előadás napján érvényes kedvezményes (500 Ft; diák-nyugdíjas: 300 Ft) jeggyel tekinthetők meg, melyet az előadásjeggyel együtt vásárolhatnak meg.

Az előadások ajánlott irodalmának listáját az előadás előtt válik hozzáférhető honlapunk, illetve megtalálják a Mai Manó Könyvesboltban is, mely 10% kedvezménnyel várja az előadások alkalmával a résztvevőket. A kedvezményes vásárlás a Fotóművészeti Szabadegyetem bérlet vagy jegy felmutatásával vehető igénybe.

Ha még van megválaszolatlan kérdésetek a Fotóművészeti Szabadegyetemről, akkor érdeklődni a vivien.boronyak@maimano.hu e-mail címen vagy a +36 1 473 266-es telefonszámon tudtok. 

 

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása