Csendes Pillanatok – Kemenesi Zsuzsanna

2012. április 13. Mai Manó Ház

Kemenesi Zsuzsanna
Sweet as Cherry, Fine like Wine

A Folyamatos Jelen kiállítás és katalógus sorozatunkból készült összeállítást ma Kemenesi Zsuzsanna fényképeivel folytatjuk. A Csendes Pillanatok alcímű katalógusban bemutatott fotósorozatról, - melynek címe „Sweet as Cherry, Fine like Wine” - így mesél Kemenesi Zsuzsanna:


Fotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatból


A „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című anyag a privát és a nyilvános szféra kérdéseit feszegeti, összemossa határait. Ennek a törékeny rendszernek egyik véglete, amikor a magánszférába belenyúlik a köztér szabályrendszere (politikai diktatúra), illetve amikor a magánszféra eltűnik, feloldódik - amely erkölcs nélküli társadalomhoz vezet. A kiállítás ezen szélsőséges esetektől eltekint, s egy finom skáláját mutatja be a köztes tartománynak. Sokkal inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy valaminek a hiánya a képen éppúgy megkonstruálja a teret. Bizonyos szerepek betöltésére szobrokat kértem meg.
“Sweet as Cherry, Fine like Wine” egy meséből és az ezt körülölelő néhány képből áll. A történet kiindulópontja a dédmamám ágyában készült önarckép, amely elméletben öt generációt ölel fel: a lányaim fogják továbbírni ezt a történetet. S a történet mögött mindig ott húzódnak a további történetek. Valójában egy családi fotóalbumot osztok meg Önökkel. Azonban a sorozat a teret a maga komplexitásában kezeli. Nem annyira fizikai terekről van szó, mint tapasztalati vagy éppen szimbolikus terekről. Kiterjeszti a teret az emberi elmében lakozó képzetekkel, amelyek hozzáadódnak a percepcióhoz, az emlékezetünkben élnek vagy éppen a virtuális terek sajátjai. A képek azt hivatottak bemutatni, hogy helyiértékekkel rendelkezünk,  és hogy vágyaink ezekhez igazítjuk.
Ezek a képek végigvezetnek azokon az utakon, amikor az egyén jelenlegi helyzete és az óhajtott helyzete eltávolodik egymástól. S nem utolsó sorban az élet azon kitüntetett pillanatait mutatják meg, amikor ez a két állapot egybeesik.


Fotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatbólFotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatbólFotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatbólFotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatbólFotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatbólFotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatbólFotó: Kemenesi Zsuzsanna: Részlet a „Sweet as Cherry, Fine like Wine” című sorozatból

 

 

Kemenesi Zsuzsanna weboldalát ITT találjátok.

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása