A világ legelső színes fényképe

2012. május 17. Mai Manó Ház

A fotótechnikai eljárások feltalálóit bemutató sorozatunkban ma a világ legelső színes fényképét láthatjátok. A különleges fotót 1861. május 17-én mutatta be James Clerk Maxwell (1831-1879), skót matematikus és fizikus egy színelméleti előadáson a londoni Royal Institution hallgatósága előtt.

Ő jött rá először, hogy bármely színt elő lehet állítani a vörös, a zöld és a kék fény különböző arányú keverésével. Rábeszélte fotográfus ismerősét Thomas Suttont, hogy fényképezzenek le három képet ugyanarról a skótkockás masniról úgy, hogy felvételenként csak a színszűrőket cseréljék ki a lencse előtt. A három kép elkészítése után ezeket egyszerre vetítette ki három különböző vetítővel, mindegyiknél olyan szűrőt használva, mint amilyennel a kép készült. Amikor beállította az élességet, a három kép egyetlen színes képet alkotott. A végeredmény korántsem volt tökéletes, mert a Sutton által használt fotólemezek csak a kék fényre voltak érzékenyek, a vörös színre egyáltalán nem, a zöldre pedig alig.


Fotó: James Clerk Maxwell: Tartan Ribbon, Three-Color Carbon Print, 1861.

 

A világ legelső színes fényképei a skóciai Edinburgh-ban, a Maxwell szülőházában helyet kapó múzeumban találhatók. E csodálatos felfedezés ellenére a színes fényképezés csak jóval később, 1903-ban a Lumiere testvéreknek köszönhetően kezdett el széles körben is terjedni. 

 

Forrás: wikipedia.hu; fototortenet.blogspot.com

 

 

   

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása