A legelső (épségben fennmaradt) fotó a Holdról

2012. július 15. Mai Manó Ház

1839. január 2-án -készítette Daguerre az első fotót (dagerrotípiát) a Holdról, (más források szerint 1840. január 2-án). Ugyanezen év március 8-án Daguerre laboratóriuma leégett, így sok más fotótörténeti jelentőségű képpel együtt az első Holdról készült fotó is megsemmisült.

Ezekkel a mondatokkal kezdtük az idén január másodikán posztolt bejegyzésünket, majd - mint utólag - kiderült, egy a neten is téves adatokkal keringő fotót mutattunk meg nektek. Miután ez számunkra is nyilvánvalóvá vált, elkezdtük keresni a legelső máig fennmaradt fotót a Holdról, de kutatásainkat csak félsiker koronázta, mert a legelsőt nem, csak egy kicsivel később készült képet sikerült találnunk, amit természetesen jeleztünk is, és a türelmeteket kértük. Ezen a héten viszont új fordulatot vett az ügy, kaptunk egy e-mailt a fototortenet.blogspot.hu szerkesztőjétől, aki ezt a kutatást végül - úgy tűnik - sikerrel abszolválta. Idézet a leveléből: 

moon-first.jpg
Fotó: First Astronomical Photograph - Draper's Moon Daguerreotype.
Mirror-reversed Image of the daguerreotype attributed to John W. Draper, believed to have been taken March 26, 1840 from his rooftop observatory at New York University.

„ Azonban találtam egy képet, melyet a New York University Archives tett közzé és az első holdfelvételnek tulajdonítanak. A leírás szerint a képet Draper 1840. márciusában készítette. Tekintve, hogy Draper a New York-i Egyetem tetejéről készítette a felvételt az egyetem által közzétett fotó autentikusnak tűnik. A kép viszonylag ismeretlen, kevesen hivatkoznak rá és írnak róla, de talán elképzelhető, hogy ez lenne a keresett fotó? ”

Ezúton is köszönjük a segítséget, mi is azt gondoljuk, valóban nagy az esély rá, hogy ebben a bejegyzésünkben most már tényleg a világ legelső, a Holdról készített, máig épségben fennmaradt fotóját láthatjátok.

 (Forrás: greenwichvillagehistory.wordpress.com)

 

UPDATE

Szeretném megköszönni Mizser Attilának (Magyar Csillagászati Egyesület) és a Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO) munkatársának, Fűrész Gábornak gyors segítségét és a kimerítő, tényekkel alátámasztott magyarázatát. Bízom benne, hogy minden kétkedőnek segíteni tudunk az itt látható animált GIF-fel és az alább olvasható szövegmagyarázattal. 


Kedves László,

Alábbiakban továbbítom a Meteor szerkesztőségi listájára küldött levelemet, a kérdéses holdfotóval kapcsolatban:

A kételkedőket remélem meggyőzi a mellékelt animált gif. Teljesen egyértelmű, hogy a fotó a Holdat ábrázolja, csak ugye támpont nélkül eléggé nehéz kivenni a részleteket. Ezzel a kis GIF-ecskével remélem sikerül némi támpontot adni és hogy ez eléggé könnyűvé teszi az azonosítást.

Az egész 15 perc webkeresgélés és kis Photoshop eredménye. Elismerem, nem tökéletes, de azt hiszem, a célnak megfelel. Így készült:

- először is ellenőriztem, hogy a fotóhoz megadott dátumban milyen volt a holdfázis, es valóban, az helyesnek tűnt: utolsó negyed előtt egy kicsivel.

- ezután alaposan megnéztem a kérdéses fotót: ha vannak rajta kráterek, akkor azok elkülöníthetőek az égési(?) foltoktól. Utóbbiak ugyanis teljesen körszimmetrikusak, a kráterek viszont egyértelműen mutatják a megvilágítás irányát. Miután ezt felvillanni láttam pár folt esetében elkezdtem egyéb nyomokat keresni. Az utolsó negyednél a Mare Imbrium-ot övező Appeninek egy eléggé feltűnő es "egyenes" alakzatnak kell lennie. És ez mintha látszana is a foton! Ugyanis a sok kör alakú sérüléstől ez elüt.

- eztán kerestem az interneten egy hasonló fázisú fotót, es azzal összevetve mar eléggé biztos voltam benne, hogy amit látni vélek, az valós.

- ekkor jött a Photoshop, kis fényességszint állítás a Draper-féle fotón, majd az internetes kép hasonló méretre állítása és forgatása következett, majd pedig ezek egymásra helyezése és egy kis "blinkelés".

- innen már csak egy animált gif mentése az utolsó lépés. Egyértelműen azonosítható a Plato, a Werner és az Aliacensis párosa is nagyon feltűnő, és még sorolhatnánk.


Üdvözlettel,

Gabor Furesz
Smithsonian Astrophysical Observatory
60 Garden Street MS09; Cambridge, MA, 02138
www.cfa.harvard.edu/~gfuresz

 

hold_anim.gif

Készítette: Fűrész Gábor, Smithsonian Astrophysical Observatory

                   

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása