XLII. Képíró-képolvasó hétvége – Camera Obscura

2013. március 22. Mai Manó Ház

Építs fényképezőgépet, fotózz vele, majd hívd elő a képeidet!
Telek Balázs Balogh Rudolf díjas fotográfus, képzőművész vezetésével
2013. április 27-28. 11.00-19.00

A nagy sikerre és hatalmas érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy áprilisban a Magyar Fotográfusok Háza XLII. Képíró-képolvasó hétvégéjén újra Telek Balázs fotográfus mutatja be a camera obscura történetét a kezdetektől a napjainkig. A Mai Manó Ház világhírű Napfényműtermében megrendezett esemény a tavalyi évhez hasonlóan a Nemzetközi Lyukkamera Világnap programsorozat része lesz. 

KepiroKepolvasoHetvege2013febr_CO_csoportkep-0665.jpgFotó: XLI. Képíró-képolvasó hétvége, Csoportkép, 2013. február

A camera obscura egy természeti jelenség, melynek kiindulópontja egy "sötét szoba". A szobába, az apró nyíláson beérkező fény a túloldali falra vetül és ott a külvilág képét átfordulva (fejjel lefelé és tükörfordítottan) jeleníti meg. Nyilván nem véletlen, hogy a camera obscurát sokszor emlegetik a fényképezőgép őseként. Azonban a kortárs fotográfia is mindig újra és újra felfedezi a camera obscuraban rejlő lehetőségeket. 

A Telek Balázs fotográfus által tartott tanfolyamok lényege, hogy a közel 16 órás kurzus alatt a résztvevők megismerkedjenek a technikával, bemutassa az általa készített kamerákat és természetesen a velük készített felvételeket. A lehetőségek felmérése után az egyéni érdeklődésnek megfelelően készítik el a kamera tervet, amelyet természetesen, ha szükséges, akkor közösen dolgoznak át és majd a végleges terv alapján építik meg a kamerákat. A program másnapján az így elkészített kamerákkal fotografálnak.

 

Továbbá a tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika alapjaival is: papírnegatív használata, hívás, fixálás, kontaktolás stb. Az elkészült óraterv alapján a 16 órás kurzus hétvégén (szombat – vasárnap) napi 8-8 órás foglalkozásaiból áll az alábbiak szerint:

1. alkalom: elméleti oktatás, vetítés, kamera bemutató, beszélgetés, lehetőségek megvitatása, egyedi kamera tervek készítése, megvitatása, lyuk(blende) készítés, kameraépítés

2. alkalom: fotografálás a kamerákkal, papírnegatív használata, előhívás, fotografálás a kamerákkal, további lehetőségek megbeszélése, konzultáció, előhívás, kontaktolás

 

A foglalkozásokat Telek Balázs dokumentálja, így az általa készített fotók és a hallgatók camera obscurával készített műalkotásai a Mai Manó Ház Facebook oldalán is helyet kapnak. A kurzus résztvevői számára a felhasználandó eszközök és anyagok biztosítottak lesznek. A hallgatók nemcsak a saját egyedi kamerájukkal, hanem a tanfolyam alatt készített fotóikkal is gazdagabban térhetnek haza, a többi ősfotográfiai kalandról nem is beszélve. :)

Részvételi díj: 10.000.-Ft/fő, mely összegért megtekintheted a Ház aktuális kiállításait és a workshop mindkét napján kedvezményesen vásárolhatsz a Mai Manó Könyvesboltban is.

A regisztráció lezárult, az eseményre már nincs szabad hely!

Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem
Résztvevők száma: maximum 10 fő
Jelentkezési határidő: 2013. április 14.

Jelentkezni személyesen - nyitva tartási időben - a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban (1065, Budapest, Nagymező utca 20., III. emelet) vagy a laszlo.baki@maimano.hu lehet. Amennyiben átutalással fizetnél, jelezd e-mailben! A részvétel a jelentkezési sorrend alapján áll össze.

További információ: laszlo.baki@maimano.hu vagy +36 1 473-2660
A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása