Folyamatos Jelen V. VI. VII. (videók)

2013. szeptember 14. Mai Manó Ház

A Mai Manó Házban jövő hét végén záró kiállításon a kortárs magyar fotóművészet jeles alkotóinak munkáit láthatjuk Csizek Gabriella válogatásában. Az immár 7 éve elindított Folyamatos Jelen művészeti projekt évente négy alkotót mutat be, akiknek kiállítást rendezünk saját termeinkben vagy különleges külső helyszíneken. Katalógust jelentetünk meg, amely hazai és nemzetközi bemutatkozási lehetőséget ad az alkotók és így a magyar fotográfia számára. Mai bejegyzésünkben a mostani kiállításon szereplő ötödik, hatodik és hetedik kötetben található 12 alkotóval készített videóriportok közül azokat a rövidfilmeket láthatjátok, melyeket nemrég töltöttünk fel a Mai Manó Ház YouTube csatornájára. (A korábban bemutatott videókat a nevekre kattintva érhetitek el!)

V. kötet
A Valóságkódok alcímű kötetben a négy alkotó Dóka Béla· Erdei Krisztina· Fekete Zsolt· Kudász Gábor Arion képeinek együttes bemutatása első pillantásra talán meglepőnek tűnhet. Elmélyedve azonban a képekbe rejtett világokban, azok egyszerűsége és a jelentések sűrítésének képessége rajzolják meg az összefüggést közöttük. Egyéni dokumentumokat láthatunk az alkotók által megélt valóságról úgy, ahogy érzéseik, gondolataik, lelkük hármassága átitatta azt. Dóka Béla és szerettei derűs hangulatú, természetben való létét, Erdei Krisztina a valószínűtlent megmutató, való világát, Fekete Zsolt egy tiszta világban készült mélyreható portréit és tájképeit, Kudász Gábor Arion pedig az emberi jelenlét lidérces nyomát a már szinte alig létező érintetlen természetben mutatja meg. 


VI. kötet

A MegFigyelések című összeállítás Bácsi Róbert László· Ember Sári· Fátyol Viola· Hermann Ildi sorozataiból válogat, s a különböző emberi és fotográfiai attitűdökkel megfigyelt és képpé változtatott valóságot mutatja meg: egy különös és zárt világot, a cirkusz világát; egy baráti társaság közös tevékenységeit, élményeit; egy művész családtagjainak egymáshoz való viszonyát valóságos és megemelt gesztusrendszeren át; végül pedig magának az alkotónak önmagára és helyzetének megélésére vonatkozó képi megfigyeléseit. 


VII. kötet

A sorozat ez ideig utolsó része a Viszonylatok fogalma mentén vonzza egy kötetbe Darab Zsuzsa· Érmezei Lili Zoé · Riskó Gáspár · Simon Márk munkáit. Ez az egymásra vonatkozó viszony lehet fotográfus és modellje közötti, lehet az emberi terek vagy a természet összefüggésében megörökített, és lehet a társadalom működésének ellenében választott vakság megmutatása is, de akár a hiány erőteljes jelenléte egy generáció képviselőinek helyzeteiben.

A Folyamatos Jelen kiállítás- és katalógussorozatban megjelent fotókat és fotóművészeket ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása