Variációk - Romy Schneider (1938-1982)

2013. szeptember 23. Mai Manó Ház

Szoros csata volt a múlt héten a Facebook oldalunkon megjelenő NAP FOTÓJA rovatunk két képe között, ahol szeptemberben a témánk a film és a mozi. Végül Annie Leibovitz, a bringázó Cate Blanchettről készített portréja lett a HÉT FOTÓJA, Romy Schneider és Alain Delon közös fényképét megelőzve. Mai bejegyzésünk VARIÁCIÓK rovatában a ma 75 éve született Romy Schneider fotóiból válogattunk, és ahogy azt a képaláírásokban láthatjuk szépségét híres fotóművészek is igyekeztek megörökíteni. 

hl_001.jpgFotó: Herbert List: A 15 éves Romy Schneider, München, 1954 © Herbert List/Magnum Photos 

Romy Schneider Rosemarie Magdalena Albach-Retty néven egy igazi színészcsaládba született 1938. szeptember 23-án, Bécsben. Romy a falusi iskolába járt, 1949. július 1-jén a Salzburghoz közeli leányiskolába és internátusba került. 1953 júliusában elhagyta az iskolát, majd a nyár folyamán édesanyja hívta telefonon, aki újabb film forgatására készült. A rendező javaslatára kérdezte Romyt, hogy lenne-e kedve eljátszani a filmbeli leányának szerepét. Romy boldogan beleegyezett. Berlinben a próbafelvételek jól sikerültek és Romy a Wenn der weisse Flieder blueht (1953 Amikor a fehér orgona virágzik) című filmben debütált 15 évesen. A film nagy sikert aratott, Romy dicsérő kritikákat kapott. Őstehetségnek tartották, mert színészeti tanulmányok nélkül állt kamera elé. Az első híres szerepe a Mädchenjahre einer Königin ("Egy királyné gyermekévei" Ernst Marischka, 1954) volt. Romy Schneider sikere folytatódott Erzsébet császárné fiatalkoráról, s Ferenc József (Karlheinz Böhm) császárral való találkozásáról szóló osztrák filmmel (Sissi). Hamar belefáradt a "királylány" szerepébe, így a negyedik, s egyben utolsó Sissi-filmet már el sem vállalta, helyette a sokkal komorabb Christine (1958) című filmben játszott. E film forgatása alatt szeretett bele a francia Alain Delonba, aki szintén szerepelt a műben. Romy elhagyta Németországot, és Párizsba költözött Delonnal, s 1959-ben eljegyezték egymást. Ez volt az egyik kulcspontja mind a magánéletének, mind a karrierjének. Magánélete nem volt zökkenőmentes: 1963-ban Delonnal felbontották az eljegyzést, s 1966-ban hozzáment Harry Meyen német rendező és színészhez, majd 1975-ben elváltak. Született egy fiuk, David Christopher Meyen, aki tragikus körülmények között, 15 éves korában halt meg 1981-ben. 1975-ben Romy összeházasodott Daniel Biasinivel, de 1981-ben tőle is elvált. Lányuk, Sarah Magdalena Biasini is színésznő. Utolsó filmjét 1982-ben forgatta, majd ugyanebben az évben, május 29-én, 43 évesen a párizsi lakásában holtan találtak. Úgy gondolták öngyilkosságot követett el alkohol-túladagolással és altatótablettákkal, de a vizsgálatok kiderítették, hogy szívelégtelenségben halt meg. (wikipedia.hu

nt_002.jpgFotó: Nicolas Tikhomiroff: Romy Schneider és Alain Delon, 1959. március 12.
© Nicolas Tikhomiroff/Magnum Photos 

fcg_003.jpgFotó: F.C. Gundlach: Romy Schneider, Hamburg, 1961 (in Film und Frau, issue 11/1962) 

wm_004.jpgFotó: Will McBride: Romy Schneider, Párizs, 1964

005.jpgFotó: Alain Delon és Romy Schneider, A medence című film forgatásán, 1969 (Filmarchiv Austria, Wien) 

jg_006.jpgFotó: Jean Gaumy: Romy Schneider, A szeretet a legfontosabb című film forgatásán, Párizs, 1974
© Jean Gaumy/Magnum Photos 

rl_007.jpgFotó: Robert Lebeck: Romy Schneider in Quiberon, Brittany, 1981 

(forrás: magnumphotos.com; artblart.com)

Az 1968 augusztusában Nizzában készített közös fotójukat Alain Delonnal ITT találod. Variációk rovatunk korábbi bejegyzésében Marlene Dietrich portréiból válogattunk. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása