Erich Lessing: 1956 képekben

2013. október 23. Mai Manó Ház

Az 1923-ban született Erich Lessing, jelenleg Ausztriában élő 90 éves fotóriporter-művész 1956-ban a párizsi Magnum Agency riportereként készített fényképeket a forradalomról. Ott volt a Corvin közben, a Nagykörúton és drámai képeket készített a Köztársaság téri eseményekről is. Lessing háromszor járt Magyarországon 1956-ban. Május-júniusban hosszabb időt töltött Budapesten és vidéki riportutakon. Fényképezett Zircen a Bakonyban, a Karcag környéki tanyákon, Kalocsán, Sztálinvárosban és Diósgyőrben is. Eljutott a Petőfi Kör 1956. június 27-i nevezetes budapesti sajtóvitájára - erről az eseményről ő készítette a leghíresebb képriportot. Bejutott az Országgyűlésbe, még lencsevégre kapta a hatalma utolsó napjait élő Rákosi Mátyást, de felkereste Orsó utcai házában a még belső száműzetésben élő Nagy Imrét is, akiről talán senki sem készített olyan bensőséges és harmonikus képeket, mint ő. Ott volt a határzár, a drótakadályok és az aknamezők eltávolításánál, megörökítette a nagyüzem munkásait és a TSz-ek parasztjait - nem gondolva, hogy köztük lehetnek az eljövendő események valódi főszereplői. Ősszel a magyar forradalom kitörésének hírére azonnal Budapestre sietett. Már útközben - így például Győrben - fényképezett, a tűzszünet küszöbén jutott a fővárosba. Végigfotózta a pesti utcát és a forradalom szereplőit - névtelen fegyveres harcosokat, járókelőket, halottakat, harci járművek roncsait és a friss romokat. Járt a Köztársaság téren, a Corvin közi felkelők főhadiszállásán és budai prímási palotában, ahová éppen akkor érkezett a fogságából szabadult Mindszenty bíboros. Az 1956-os év utolsó napjaiban újra Budapestre jött - ahol már csak hóval takart romokat, sorban álló embereket, üres utcákat talált. A vereség letargikus hangulatát, a nehéz és reménytelennek tűnő újrakezdést örökítette meg. Ahogyan - két útja között - ugyanezt látta az osztrák határ átlépő magyar menekültek arcán is. – írja a museum.hu oldala az Osztrák Kulturális Fórum kiállítótermében megrendezett kiállítás kapcsán. 

001.jpgFotó: Erich Lessing: Köztársaság tér, Budapest, 1956. október
© Erich Lessing/Magnum Photos

002.jpgFotó: Erich Lessing: Üllői út, Budapest, 1956. október
© Erich Lessing/Magnum Photos 

003.jpgFotó: Erich Lessing: Corvin-köz, Budapest, 1956 október
© Erich Lessing/Magnum Photos 

004.jpgFotó: Erich Lessing: Nagy Imre, Budapest, 1956.
© Erich Lessing/Magnum Photos 

005.jpgFotó: Erich Lessing: Budapest, 1956
© Erich Lessing/Magnum Photos 

006.jpgFotó: Erich Lessing: József körút az Üllői útról, Budapest, 1956
© Erich Lessing/Magnum Photos 

007.jpgFotó: Erich Lessing: Budapest, 1956
© Erich Lessing/Magnum Photos

008.jpgFotó: Erich Lessing: Budapest, 1956
© Erich Lessing/Magnum Photos 

(forrás: magnumphotos.com)

Az 1956 októberében történt magyarországi eseményekről rengeteg fotó készült és járta be a világsajtót. Az egyik leghíresebb fotó, amely Dániában a Billed Bladet 1956. november 13-i számának címlapképe volt, egy vattakabátos, tinédzserkorú lányt ábrázolt, kezében dobtáras géppisztollyal. Ezt a fotót ITT találod.

1956-ban, a magyar forradalom leverése utáni napokban a nemrég 100. születésnapját ünneplő Ata Kandó, holland fotós barátnőjével, Violette Corneliusszal együtt utazott Ausztriába, hogy Bécs környékén és a határmenti kisvárosokban fényképezzék a magyar menekülteket, ezt a fotósorozatot ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása