A világ 10 legjobb fotóművésze (1958)

2014. március 09. Mai Manó Ház

A Popular Photography 1958-ban egy nagyon érdekes közvélemény-kutatás eredményét publikálta: A szerkesztőség 243 kiváló kritikushoz, tanárhoz, szerkesztőhöz, művészeti vezetőhöz és szakemberhez intézett körkérdést, miszerint kit tart a világ tíz legjobb fotóművészének? A toplista jelentőségét jelzi, hogy a Wilfried Batz jegyezte Fotográfia című kötetben (Budapest, Kossuth nyomda, 2003) több fotóművésznél is megemlítik, hogy 1958-ban a világ legjobb fotográfusai közé választották őket. A beérkezett válaszok alapján 1958 májusában az alábbi névsor állt össze, melyet még ugyanabban a hónapban alfabetikus sorrendben a Popular Photography magazinban is közöltek.

A világhírű fotográfusok portréjára kattintva azok leghíresebb munkáit is láthatod!

Ansel Adams (1902-1984)
A klasszikus tájfotografálás ikonikus képviselője, az elmúlt évszázad egyik legnagyobb fotográfusa volt. A fényképezés szinte minden területén maradandót alkotott, fekete-fehér tájképeivel, zónarendszerével örökre beírta magát a fotóművészet történelemkönyvébe.

Fotó: J. Malcolm Greany: Ansel Adams and camera, c 1950.

Richard Avedon (1923-2004)
Munkái nélkül lehetetlen lenne a nemzetközi fotótörténetet lejegyezni, hiszen ikonikus képei, divatfotói, portréi ma az egyetemes fotóművészet szerves részét képezik.

avedon001.jpg
Fotó: Richard Avedon photographs Sophia Loren, New York, 1966.  

Henri Cartier-Bresson (1908-2004)
Műveinek kvalitása tette Cartier-Bressont a világ egyik legjobban ismert és fizetett sajtófotósává. Ő az emberi komédia riportere: inkább a tipikus érdekli, mint a szokatlan, az emberek kötik le és természetes cselekvéseik.

  Fotó: Arnold Newman: Henri Cartier-Bresson, New York, 1947.

Alfred Eisenstaedt (1898-1995)
Ezen a képen azt a fotóst látod, aki azt a képet készítette, amelyikre most gondolsz. Eisenstaedt egyike volt az első fényképészeknek, akik a 25 milliós olvasótáborral rendelkező LIFE magazin fotóriportereinek táborát erősítették és pályafutása alatt több mint 90 fotója került az újság címlapjára. 

01.jpg
Fotó: In a photograph taken by LIFE colleague Bill Shrout, Alfred Eisenstaedt kisses an unidentified woman reporter in Times Square on VJ Day, August 14, 1945. © Time & Life Pictures/Getty Images

Ernst Haas (1921-1986)
A II. világháború után valamivel idősebb pályatársa, Werner Bischof hatására kezdett fényképezni, később dolgozott a Magnum fotóügynökségnek és a LIFE magazinnak is. Munkájából első alkalommal a Heute című lapban jelent meg egy képes összeállítás 1949-ben. 

ernst-haas-new-york-city-1980-by-michael-somoroff.jpgFotó: Michael Somoroff: Ernst Haas, New York, 1980

Philippe Halsman (1906-1979)
Rigában született fotóművész 101 darab Life címlapfotóval büszkélkedhetett, és mielőtt Amerikába költözött volna, a francia Vogue-nak is dolgozott. Több mint harmincéves barátság fűzte Dalihoz. Kamerája előtt a legnagyobb sztárok álltak, leghíresebb sorozata az 1959-es Jump. 

ph_yj.jpegFotó: Yale Joel: Phillipe Halsman Looks At Dalí, 1954 

Yousuf Karsh (1908-2002)
Világhírű portréiban az emberi arcot a legendák szintjére emelte. Einsteint, Churchillt, Hemingwayt és ezernyi művészt, politikust és közéleti személyiséget fényképezett olyan erővel, hogy a jövő történészei bizonyára e portrékhoz fordulnak majd felvilágosításért. – írta az örmény származású fotóművészről Peter Pollack a The Picture History of Photography című 1958-ban megjelent könyvben. 

photographer-yousuf-karsh-self-portrait.jpgFotó: Yousuf Karsh: Self-portrait, 1946

Gjon Mili (1904-1984)
Az albán születésű fotóművész a stroboszkópos mozgásfényképezés egyik úttörője, de a divatfotó területén és a LIFE magazin fotóriportereként is maradandót alkotott. 1944-ben a Warner Bros filmstúdiónak forgatta a Jammin' the Blues című rövidfilmet. Picassóval is dolgozott, aki különleges fényrajzait Mili segítségével, 1949-ben készítette el. 

photographer-gjon-mili-r-w-warner-bros-studios-head-jack-l-warner-on-set-of-22jammin-the-blues22-film-being-directed-by-mili-1944.jpegFotó: Jack Warner a világhírű Warner Bros stúdió egyik alapítója és Gjon Mili a Jammin' the Blues című film forgatásán, 1944

Irving Penn (1917-2009)
A divatfotózás egyik legjelentősebb alakja, akinek tónusvilága, kompozíciói gyökeresen megváltoztatták a fényképezést, képeivel egy egészen új stílust teremtett. Csodálatosan használta az egyszerű szürke vagy fehér hátteret, modelljeiből mindig kihozott valami újat, valami bensőségeset, amelyet addig rejtegettek a külvilág elől. 1950-ben Penn feleségül vette kedvenc modelljét, Lisa Fonssagrivest, akivel 42 évig, múzsája és felesége haláláig házasságban élt.

irving-penn-self-portrait-b.jpgFotó: Irving Penn: Self-portrait, Cuzco Studio, 1948

W. Eugene Smith (1918-1978)
Azon riporterek közé tartozik, akik tevékenységükkel hozzájárultak a hétköznapi ember hősies helytállásáról szóló nagy elbeszélés vizuális megjelenítéséhez. Sajátos munkamódszere volt, mely a Magnum fotóügynökségnél teljesedett ki igazán. 

w_eugene_smith.jpgFotó: Kozo Amano: W. Eugene Smith, Hitachi, Japán, 1962.

(forrás: magnumphotos.com; life.com; pleasurephoto.wordpress.com; divany.hu; camera-doc.com)

Napjainkra már sok hasonló listával találkozhatunk fotós szaklapokban, magazinokban, és változott annyit a világ körülöttünk, hogy a világ legjobb fotográfusainak névsorában ma már előkelő helyet kapnak női fotográfusok vagy éppen magyar származású fotóművészek is (André Kertész, Robert Capa, ...).
Szerinted ki ma a világ 10 legjobb fotóművésze?

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása