Kossuth Lajos portréjának története (1852)

2014. március 15. Mai Manó Ház

Kossuth Lajosról az egyik legismertebb dagerrotípia nem Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban készült pár évvel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Southworth és Hawes stúdiójában. Albert Sands Southworth (1811–1894) és Josiah Johnson Hawes (1808–1901) 1843-tól dolgozott együtt Southworth nem sokkal korábban megnyitott bostoni műtermében. Partnerségük 1849–1851-ben megszakadt, amikor Hawes az aranyláz idején Kaliforniába ment szerencsét próbálni, de visszatérése után folytatódott sikeres közös ténykedésük. A két fotóst családi kötelékek is összefűzték, hiszen Hawes társa húgát, Nancyt vette feleségül. Southworth 1863-ban elhagyta a fotográfusi társulást, Hawes azonban egészen haláláig folytatta a fényképezést. 

sh_kl.jpgFotó: Southworth and Hawes: Kossuth Lajos és Pulszky Ferenc, 1852, egészlemez,
egy sztereopár egyik fele (George Eastman House)

1852-ben Kossuth Lajos - titkára társaságában - Pulszky Ferenccel kereste fel a fotóstúdiót, ahol Southworth és Hawes készítette el a mai bejegyzésben látható képeket. A Kossuth-dagerrotípiák hazaszállításának történetét eddig is ismerhettük, a korabeli újságok nyomán többen is megírták, hogy Krécsy Béla 1893-ban, Bostonban járván felkereste műtermében a már agg Hawes-t, aki neki adta az ott még fellelhető 17 darab, Kossuthot, illetve Kossuthot és Pulszkyt együtt megörökítő lemezt. Hazatérve Krécsy Béla a dagerrotípiákat honi múzeumoknak ajándékozta. E lemezek mindenféle csomagolás nélkül maradtak 1989-ig, sőt kettő közülük még mindig üveg nélkül van. Természetesen jó feketére beoxidálódtak, legkevésbé azé a gyűjteményé amelyik azt a dobozt is megkapta, amiben benne hagyták a lemezeket és ez valamennyire megvédte azokat. Egy másik gyűjtemény 2 darabját díszes közös paszpartúba rakták de védőüveg nélkül, a harmadiké pedig modern fotópapírhoz való papír csomagolóanyag zacskóban volt - hangzott el 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett Daguerreobase Partner Meeting című nemzetközi konferencián. További képeket Flesch Bálint archaista fotográfus oldalán találsz. 

archfoto_kossuth.jpg(forrás)

kl_doboz.jpgFotó: Az a doboz, amelyben Krécsy Béla a Hawes-tól elhozott, csupasz, installáció nélküli dagerrotípia-lemezeket a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta 

kl_1852.jpgFotó: Southworth and Hawes: Kossuth Lajos portréja, 1852 (Museum of Fine Arts, Boston)

(forrás: fotomuveszet.net; archfoto.atspace.eu; bridgemanart.com

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc katonáiról készített honvédportrékat ITT, a Petőfi Sándorról készült egyetlen fénykép történetét pedig ITT találod.  

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása