Edward Steichen divatfotói (1924-34)

2014. március 16. Mai Manó Ház

Az 1920-as évek közepétől mint divat- és reklámfényképész a filmvilág, a szellemi elit és a felső tízezer hírességeit fényképezte. Ezeken a portrékon a káprázatos fényképi technikára, világítási bravúrokra helyeződött a hangsúly, bár nemegyszer éppen a komponálás és világítás bizarrsága is hozzásegítette modelljei különleges, extrém lényének, gazdag szellemiségének érzékeltetésére. - írta Tőry Klára a blogunkon teljes terjedelmében elérhető A fényképezés nagy alkotói című fotótörténeti könyvében Edward Steichenről, akinek fotóját - melyen Gloria Swansont láthatod - tavaly a Mai Manó Házban is bemutattuk. A melbourne-i National Gallery of Victoria kiállítótereiben március elején zárt be az Edward Steichen & Art Deco Fashion című tárlat, ma az ott kiállított divatfotókból és sztárportrékból válogattunk.

steichen001.jpgFotó: Edward Steichen: Marion Morehouse and unidentified model wearing dresses by Vionnet, 1930
© 1924 Condé Nast Publications

Az art déco az art décoratif francia kifejezés rövidítése, az 1920-as, 1930-as évek építészeti és iparművészeti irányzata, melynek hatásai ugyanakkor a festészetben, a szobrászatban és a filmművészetben is megmutatkoznak. Franciaországból indult el világhódító útjára, legnagyobb hatása az Amerikai Egyesült Államokban volt, de egész Európában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában is szerephez jutott. Az artdéco elterjedésével az ún. csőruhák jöttek divatba, melyek elfedték a nők természetes idomait, bár a lábból mindenesetre egyre többet engedtek megmutatni. Hajukat rövidre nyírták (bubifrizura), ékszereik, öveik, cipőik pedig ehhez illeszkedtek. A stílus főként Greta Garbo hatására terjedt el. A 30-as években, a gazdasági világválság után előtérbe tört az aszimmetria, a frizurák is valamivel hosszabbak lettek. A férfidivatban jelentős változások ugyanakkor nem történtek, szabásminták, arányok terén (máig is) a 19. század végén kialakult öltözékek és összeállítások érvényesek. (forrás: wikipedia.org)

steichen002.jpgFotó: Edward Steichen: Model Dinarzade in a Dress by Poiret, 1924

steichen003.jpgFotó: Edward Steichen: Tamaris with a large Art Deco scarf 1925
© 1924 Condé Nast Publications

steichen004.jpgFotó: Edward Steichen: Model Dorothy Smart wearing a black velvet hat by Madame Agnès 1926
© 1924 Condé Nast Publications

steichen005.jpgFotó: Edward Steichen: Greta Garbo, 1929 © 1924 Condé Nast Publications

steichen006.jpgFotó: Edward Steichen: Marlene Dietrich, 1934 © 1924 Condé Nast Publications

steichen007.jpgFotó: Edward Steichen: Gary Cooper, 1930 © 1924 Condé Nast Publications

(forrás: artblart.com)

Steichen 85 évvel ezelőtt Herbert Hoover amerikai elnök feleségét is fotózta, ezt a képet az Elnökfeleségek a Vogueban című bejegyzésünkben találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása