XLVIII. Képíró-képolvasó hétvége – Camera Obscura

2014. április 16. Mai Manó Ház

KÖZKÍVÁNATRA ÚJRA!
Építs fényképezőgépet, fotózz vele, majd hívd elő a képeidet!
Telek Balázs Balogh Rudolf-díjas fotográfus, képzőművész vezetésével
2014. május 17-18., 11.00-19.00

A Magyar Fotográfusok Háza XLVIII. Képíró-képolvasó hétvégéjén Telek Balázs fotográfus mutatja be a camera obscura történetét a kezdetektől a napjainkig, majd segítségével a résztvevők kamerát építenek, fotografálnak és megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika alapjaival is.

laczkó_co.jpgFotó: Laczkó Péter: Egy korábbi CO-hétvégén készített camera obscura, 2010. november

 

A camera obscura egy természeti jelenség, melynek kiindulópontja egy "sötét szoba". A szobába, az apró nyíláson beérkező fény a túloldali falra vetül és ott a külvilág képét átfordulva (fejjel lefelé és tükörfordítottan) jeleníti meg. Nyilván nem véletlen, hogy a camera obscurát sokszor emlegetik a fényképezőgép őseként. Azonban a kortárs fotográfia is mindig újra és újra felfedezi a camera obscuraban rejlő lehetőségeket. 

A Telek Balázs fotográfus által tartott tanfolyamok lényege, hogy a közel 16 órás kurzus alatt a résztvevők megismerkedjenek a technikával, bemutassa az általa készített kamerákat és természetesen a velük készített felvételeket. A lehetőségek felmérése után az egyéni érdeklődésnek megfelelően készítik el a kamera tervet, amelyet természetesen, ha szükséges, akkor közösen dolgoznak át és majd a végleges terv alapján építik meg a kamerákat. A program másnapján az így elkészített kamerákkal fotografálnak.

 

 

Továbbá a tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek a fekete-fehér fotótechnika alapjaival is: papírnegatív használata, hívás, fixálás, kontaktolás stb. Az elkészült óraterv alapján a 16 órás kurzus hétvégén (szombat – vasárnap) napi kb. 8-8 órás foglalkozásaiból áll az alábbiak szerint:

1. alkalom: elméleti oktatás, vetítés, kamera bemutató, beszélgetés, lehetőségek megvitatása, egyedi kamera tervek készítése, megvitatása, lyuk(blende) készítés, kameraépítés

2. alkalom: fotografálás a kamerákkal, papírnegatív használata, előhívás, fotografálás a kamerákkal, további lehetőségek megbeszélése, konzultáció, előhívás, kontaktolás

 

A foglalkozásokat Telek Balázs dokumentálja, így az általa készített fotók és a hallgatók camera obscurával készített műalkotásai a Mai Manó Ház Facebook oldalán is helyet kapnak majd. A kurzus résztvevői számára a felhasználandó eszközök és anyagok biztosítottak lesznek. A hallgatók nemcsak a saját egyedi kamerájukkal, hanem a tanfolyam alatt készített fotóikkal is gazdagabban térhetnek haza, a többi ősfotográfiai kalandról nem is beszélve.

Részvételi díj: 10.000.-Ft/fő, mely összegért megtekintheted a Ház aktuális kiállításait és a workshop mindkét napján 10 % kedvezménnyel vásárolhatsz a Mai Manó Könyvesboltban is.

Helyszín: Mai Manó Ház, Napfényműterem
Résztvevők száma: maximum 10 fő
Jelentkezési határidő: 2014. május 04. A REGISZTRÁCIÓ LEZÁRULT, AZ ESEMÉNYRE NINCS TÖBB SZABAD HELYÜNK.

Jelentkezni személyesen - nyitva tartási időben - a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban (1065, Budapest, Nagymező utca 20., III. emelet) vagy online, a laszlo.baki@maimano.hu e-mail címen lehet. Amennyiben átutalással fizetnél, jelezd e-mailben! A részvétel a jelentkezési sorrend alapján áll össze, de a regisztráció csak a részvételi díj befizetése után válik élessé.  A már regisztráltak 2014. május 04-ig tudják visszamondani a jelentkezésüket, ebben az esetben a befizetett teljes összeget visszautaljuk. A határidőn túli lemondásokat kizárólag a Mai Manó Házban levásárolható utalvánnyal tudjuk kompenzálni. Kérem, ezt minden jelentkező vegye figyelembe!

További információ: laszlo.baki@maimano.hu vagy +36 1 473-2660
A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása