LeRoy Grannis, a szörfös fotós

2014. július 10. Mai Manó Ház

Az 1917. augusztus 12-én, a kaliforniai Hermosa Beachen született Grannis szörfösökről és a fürdőzőkről készített képei a hatvanas években a New York Times hasábjain jelentek meg nagy sikerrel. Bár nem LeRoy Grannis volt a legelső, aki a szörfösök mindennapjait fényképezte, mégis az egyik legfontosabb szörffotósként tartják számon a kaliforniai életmódot ábrázoló fényképei miatt. Grannis csak pár lépésre lakott az óceántól, így apja segítségével már 5 évesen megtanult úszni, és 14 évesen kapta első szörfdeszkáját. A gazdasági világválság után asztalosként dolgozott, majd 1943-ban tartalékosként beállt az amerikai légierőbe. 1946-ban csatlakozott a Pacific Bell Telephone társaság szörfklubjába, ahol az ötvenes években versenyeken is indult. Orvosai egy nehezen gyógyuló fekély miatt eltanácsolták a hobbijától, ekkor egy fotós barátja javaslatára elkezdte társait fényképezni. 

lg005.jpgFotó: LeRoy Grannis: Ricky Hatch for Jacobs Surf Boards, Hermosa Beach, 1961  

Első képei a Reef Magazinban jelentek meg 1960-ban. Más fotósokkal ellentétben Grannis nem csak a partról, hanem a vízben úszó szörfdeszkáról, testközelből is készített fényképeket, melyben segítsége volt egy általa fejlesztett vízálló gumitok is. Leroy szerint lehet bármilyen jó gépe is a fotóriporternek, mit sem ér, ha nem érti a szörfözés lényegét. 1962-ben ott volt a Surf Illustrated magazin elindításánál és egészen 1971-ig fényképezte a hawaii és kaliforniai szörfösöket. Ekkor a sárkányrepülés lett az új hobbija, amivel kisebb-nagyobb balesetek után a nyolcvanas évek végén végleg felhagyott és a kilencvenes évek elején, 75 évesen újra szörfözni kezdett. 

mantoani_leroy-grannys.jpgFotó: Tim Mantoani: LeRoy Grannis egyik híres fotójával 

photo-leroy-grannis_redondo-beach-ca-1963.jpgFotó: LeRoy Grannis: Redondo Beach, c. 1963 

photo-leroy-grannis-waimea-bay-1966.jpgFotó: LeRoy Grannis: Waimea Bay, 1966 

photo-leroy-grannis-greg-noll-eddie-aikau-and-bobby-cloutier-waimea-bay-1966.jpgFotó: LeRoy Grannis: Greg Noll, Eddie Aikau and Bobby Cloutier, Waimea Bay, 1966 

photo-leroy-grannis-pipeline-c-1965.jpgFotó: LeRoy Grannis: Pipeline, c. 1965 

midget-farrelly-surfing-shore-break-makaha-1968-by-leroy-grannis.jpgFotó: LeRoy Grannis: Midget Farrelly Surfing Shore Break, Makaha, 1968 

palos-verdes-cove-1964-by-leroy-grannis.jpgFotó: LeRoy Grannis: Palos Verdes Cove, 1964 

hittin-it-redondo-breakwater-1963-by-leroy-grannis.jpgFotó: LeRoy Grannis: Hittin’ It, Redondo Breakwater, 1963 

grannis_malibu_19671.jpgFotó: LeRoy Grannis: Malibu, 1967

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com)

"A legjobb sportfényképet mindig a legügyesebb fényképész fogja csinálni és sohasem az, akinek a legjobb gépe van, mert „legjobb” tízféle is akad, tökéletes azonban egy se." - írta 90 évvel ezelőtt a világhírű, magyar származású fotós Martin Munkácsi. A Magyar Fotográfia szaklapban 1924-ben megjelent írást és Munkácsi remek sportképeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása