Amikor a fotóst fényképezik #51

2014. szeptember 05. Mai Manó Ház

Szeptemberben az Indafotóval közösen kiírt Generációk együtt fotópályázatunkhoz kapcsolódóan a blogunkon is a család a témánk. Mai bejegyzésünkben - a fotós önarcképeket bemutató sorozatunkban - Philippe Halsman, Sally Mann és Annie Leibovitz portréját láthatod, a képekre kattintva a három világhírű fotóművész további fotóit találod. 

Az 1906-ban Rigában született Philippe Halsman - a Magnum ügynökség tagja - 101 LIFE címlapfotóval büszkélkedhet. A családi önarcképére kattintva egyik híres sorozatát láthatod.

halsmann_1950.jpgFotó: Philippe Halsman: A Halsman család: (balról jobbra) Jane, Yvonne, Philippe és Irène, 1950
© Philippe Halsman/Magnum Photos 

Annie Leibovitz a kortárs fotóművészet egyik legfontosabb alakja. Főként hírességeket ábrázoló portréfotóiról ismert, de Leibovitz családi képei is jelentősek. 1989-ben ismerkedett meg Susan Sontaggal, akivel - egészen Sontag haláláig - huszonöt éven át élt együtt. Az ekkor készült családi képeiből jelent meg 2006-ban az Annie Leibovitz: A Photographer's Life. 1990-2005 című albuma, melyben szülei, testvérei és gyermekei mellett ő maga is feltűnik. A fotóra kattintva Leibovitz és Sontag Women című albumának képeiből találsz egy válogatást. 

leibovitz_sontag_1994.jpgFotó: Susan Sontag: Annie Leibovitz, Hotel Gritti Palace, Velence, 1994. december

Sally Mann amerikai fotóművész 1951-ben született a virginiai Lexingtonban, ahol azóta is él és dolgozik. Talán legismertebb munkája Immediate Family (Közvetlen család) című fotóalbuma, mely sorozatot összesen tíz évig készítette 1984 és 1994 között. Az albumban publikált képeken három gyereke és férje pózoltak Mann fényképezőgépe előtt. 

Sally_Mann_self_portraits.jpgFotó: Sally Mann: Önarcképek, Ambrotípia, 2006-2012

 

(forrás: magnumphotos.com; everydayishow.livejournal.com; sallymann.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása