Kincses Károly: Mai Manó sírhelye

2014. szeptember 26. Mai Manó Ház

Mi, késői utódai, használjuk Mai Manó pompás Nagymező utcai műteremházát és büszkélkedünk vele, megemlékezünk róla építésének 120. évfordulója alkalmával, de érzésem szerint nem fordítunk elég figyelmet létrehozójára. Mai Manó 1917 júniusában hunyt el, s az akkori szakma nagy részének részvéte mellett temették el Budapesten, a Kozma utcai temető 10. parcella, 4. sor 1. sírjába. Kilenc évvel később özvegyét is itt helyezték örök nyugalomra. (Mai Manóné Rothauser Etelka (1855-1926))
„Mai Manó cs. és kir. udvari fényképész, hosszas szenvedés után elhunyt. Egy sikerekben dús élet szállt vele sírba, egy oly élet, mely alkotóerejének jelentékeny részét a köz szolgálatába állította. (…) Egyik megalapítója volt a Magyar Fényképészek Országos Szövetségének, alelnöke, majd elnöke az egyesületnek. Mindaddig, míg a súlyos kórság meg nem támadta szervezetét, nagy ambícióval vett részt a közügyekben és nagy szeretettel foglalkozott a szövetség ügyeivel. Ő volt az, aki egy modern és nagy fényképészeti szaklap megalapításának tervét felvetette. Az ő nagy energiájának és áldozatkészségének gyümölcse A Fény, melynek több éven át főszerkesztője is volt.” (részlet a nekrológjából)
A műteremház felépültének 120. évfordulója és halálának közelgő centenáriuma alkalmából elhatároztuk, hogy a család még meglévő tagjainak bevonásával felújítjuk a gazzal sűrűn benőtt, megsüllyedt, elhanyagolt sírt, és egyben kezdeményezzük helyi védettségét is. Ha ez sikerül, onnantól senki nem vádolhat bennünket, hogy Mai Manó szellemi és materiális javait csak használjuk, de érte keveset, vagy nem eleget teszünk. 

mai_mano_sirja.jpgFotó: Mai Manó sírhelye 

Felhívás!

Nemrég megtaláltuk Mai Manónak és feleségének jó pár évtizede érintetlen sírját a Kozma utcai zsidó temetőben. Elhatároztuk, hogy október 3-án mindazokkal, akik felelősséget, hálát éreznek Mai Manó ránk hagyott öröksége okán, mindazokat, akiket érdekel a hely, akik csak együtt szeretnének lenni néhány hasonlóan gondolkodó emberrel egy szép őszi délelőtt, azok tartsanak velünk. Terveink szerint a metszőollókkal, kisfűrészekkel, kislapátokkal felfegyverkezett csapat kiszabadítja az ágak, gyökerek, növények által benőtt sírt, elhelyezünk egy egyszerű emléktáblát és ezt az egészet álló- és mozgóképben dokumentáljuk. Akinek a kétkezi munkához, akinek a dokumentáláshoz, vagy akinek csak a puszta részvételhez, beszélgetésekhez kedve van, jelezze részvételi szándékát a Mai Manó Ház munkatársánál, Pintér Zsanettnél (zsanett.pinter@maimano.hu, 06 1 473 2667).

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása