Sophia Loren és Jayne Mansfield közös fotójának története (1957)

2015. május 10. Mai Manó Ház

1957 áprilisában a Sophia Loren tiszteletére rendezett vacsorán Jayne Mansfeld mellei - Joe Shere fotóriporternek köszönhetően - hatalmas médiaszenzáció középpontjába kerültek. A „vetélkedés” fotói világszerte megjelentek. A legismertebb képen az akkor 23 éves Loren pillantása az amerikai színésznő (aki Loren és asztaltársa, Clifton Webb között ült) dekoltázsára esik, amikor az asztal fölé hajoló 24 éves Mansfield mellei a mély nyakkivágás fölött kibuggyanak és egy mellbimbója is kilátszik. Az esemény fényképe a UPI hírügynökség szenzációja volt és a napilapokban, illetve magazinokban a színésznő keblét elfedő „cenzúrázva" felirattal jelent meg. A közfelháborodástól tartva az olasz újságok többsége nem is közölte a fotókat; az Il Giorno és a Gazzetta del Popolo a Mansfield keblét nagyrészben elfedő retusálás után nyomtatta ki a képeket és csak az Il Giornale d'Italia hozta le cenzurázatlanul. Nehéz hajszálpontosan megállapítani, hogy az „oldalpillantás” első dokumentált esete mikor jelent meg nyomtatásban, de ezt sokan Sophia Loren és Jayne Mansfield 1957-es fotójának tulajdonítják. Loren új jövevényként éppen akkor tört be Európában a sztárok világába és az 1955-ös Cannes-i Filmfesztiválon a legtöbbet fotózott színész volt. Két évvel később a beverly hills-i partit Loren hivatalos hollywoodi fogadása céljából rendezték. Azonban az olasz bombázó váratlanul rádöbbent, hogy a ráirányuló rivaldafényt Mansfield elorozta tőle. Az Entertainment Weekly-ben nemrégiben megjelent interjúban Loren megerősíti, hogy igen, pontosan azt gondolta, ami a szemén látszik. 

joeshere001.jpgFotó: Joe Shere: Sophia Loren és Jayne Mansfield, Romanoff's, Beverly Hills, 1957. április 12. 

joeshere005.jpgFotó: Joe Shere: Sophia Loren és Jayne Mansfield, Romanoff's, Beverly Hills, 1957. április 12. 

ENTERTAINMENT WEEKLY: Ez a felvétel akkor készült, amikor Ön még nagyon újonc volt Hollywoodban.
SOPHIA LOREN: Igen, a Paramount partit rendezett nekem. Mindenki ott volt a filmvilágból, hihetetlen volt. És akkor bejön Jayne Mansfield, ő volt az utoljára érkező vendég. Számomra akkor vált elképesztővé.
EW: Mit csinált, amikor megérkezett?
SL: Egyenesen az asztalomhoz jött. Tudta, hogy mindenki figyel. Leült. És akkor, fedetlenül… Figyeljen. Nézzen a képre. Hol vannak a szemeim? A mellbimbóit bámulom, mert félek, hogy belepottyannak a tányéromba. Az arcomon látszik a félelem. Nagyon meg vagyok ijedve, hogy minden, ami a ruhájában duzzad, egyszer csak kibuggyan — BUMM!— és elárasztja az asztalt.
EW: Láttam más fotókat is erről a pillanatról, amikor Ön könnyebb szívvel nevet.
SL: Nem, nem. Hát lehetnek más fotók, de ez az igazi kép. Ez mutatja, hogy mi történt. Ez az egyetlen igazi kép.
EW: Emlékszik, hogy mikor látta a képet utoljára ?
SL: Tulajdonképpen sokszor, mivel sokszor kérnek rá autogramot. De erre sohasem adok. Nem akarom, hogy bármi közöm is legyen hozzá. És tiszteletből Jayne Mansfield iránt, mivel ő már nincs velünk. 

joeshere004.jpgFotó: Joe Shere: Sophia Loren és Jayne Mansfield, Romanoff's, Beverly Hills, 1957. április 12. 
joeshere003.jpgFotó: Joe Shere: Sophia Loren és Jayne Mansfield, Romanoff's, Beverly Hills, 1957. április 12. 
joeshere002.jpgFotó: Joe Shere: Sophia Loren és Jayne Mansfield, Romanoff's, Beverly Hills, 1957. április 12. 

A fénykép később számos fotóst megihletett. Tiszteletére 1993-ban Daniela Federici készített felvételt Anna Nicole Smith-szel Mansfield és Sky Nellor new yorki DJ-vel Loren szerepében a Guess Jeans reklámkampánya számára. Később Mark Seliger készített fotómontázst Heidi Klum a Romanoffban címmel Heidi Klummal az egykori éttermi beállítás reprodukciójaként. Az eredeti képet 2014-ben a Modern Family (Modern család) sorozat „iSpy” (én, a kém) epizódjában is kifigurázták, ahol Loren helyett Julie Bowen a Mansfield helyén ülő Sofia Vergara mellét bámulja. 

ans_daniela.jpgFotó: Daniela Federici: Anna Nicole Smith és Sky Nellor, 1993 

heidi-klum-as-sophia-loren-jayne-mansfield-nyc-by-mark-seliger-2002.jpgFotó: Mark Seliger: Heidi Klum as Sophia Loren & Jayne Mansfield, NYC. Photo and montage 

modernfamilyabc.jpgFotó: Julie Bowen és Sofia Vergara a Modern Family sorozatban, 2014 (ABC)

(forrás: wikipedia.org; ew.com; canalblog.com; edwhellas.gr;)

A mára legendássá vált fotó fenéknézős párját ITT, Sophia Lorent édesanyjával és testvérével pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása