Emlékeink Kertészről - Baricz Kati

2015. május 21. Mai Manó Ház

Harminc évvel ezelőtt halt meg az egyetemes és a magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, André Kertész, aki még halála előtt gondoskodott arról, hogy az a magyarországi település, mely egyedül fontosnak érezte kimutatni az idős ember felé a ragaszkodását, méltó viszonzásban részesüljön: szülőfalujának, Szigetbecsének ajándékozta 120 fotóját. Folytatva a Mai Manó Ház által évek óta megrendezett ritkán látott kincseink sorozatunkat, idén nyáron bemutatjuk a Szigetbecsén őrzött összes Kertész fotográfiát.

1984. március 10. és 21. között - az akkor már kilencvenéves - André Kertész a Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendégeként Magyarországon járt. A Vigadó Galériában önálló kiállítást rendeztek fotóiból és az itt töltött 12 nap alatt a fotós szakma színe-javával találkozott. A különleges találkozásra a mai napig emlékeznek az akkori résztvevők, akiket megkértünk, meséljék el nekünk is személyes emlékeiket André Kertészről.


Fotó: Féner Tamás: Baricz Kati és André Kertész, Szigetbecse, 1984.

A sorozat első részében Baricz Kati emlékeit és gondolatait ismerhetitek meg. A Mai Manó Ház Napfényműtermében készített - terveink szerint, több mint tízrészes - sorozat rövidített verzióit a blogunkon is közölni fogjuk. A teljes filmet az André Kertész és Szigetbecse című kiállításunkon lehet megtekinteni. 

 

A felvételeket Batka Máté, Halász Gabi, Lázár Csaba, Pilló Ákos, Princz Szabolcs és Spéder Zsófia készítette.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása