Magyarország színesben (1940-1943)

2015. június 02. Mai Manó Ház

Hazánkban 1939-ben az Egyesült Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége VI. Nemzetközi Kiállításán rendeztek első ízben színes képbemutatót, amin 263 hazai és külföldi színes dia került bemutatásra. Százakra rúg azoknak a korabeli szakfényképészeknek és amatőröknek a száma, akik jelentőset, de legalábbis említésre érdemeset alkottak a második világháború előtt, alatt és után a kisfilmes színes diapozitívvel. Erdős Tibor a harmincas évek amatőrmozgalmának egyik jeles képviselője ezt írja 1938-ban: „A színes fényképezés elterjedése más szempontokat kíván a téma kiválasztása tekintetében. A fekete-fehér fényképezés, amely száz éves múltra tekinthet vissza, már kialakította önálló formanyelvét, a vonalvezetés és fényárnyalatok gazdag skáláján építhette fel művészetét. A színes fotó mondanivalói kialakításánál bizony még visszatekint a pikturiálisan szép felé, melytől a tónusfotográfia már rég elszakadt.”
Lefordítom: ezek a korai színes felvételek bizony nagy százalékban giccsesek voltak, az volt a vezérelv, hogy minél színesebb, annál jobb, s az esztétikai szempontokat sokszor háttérbe szorította a gyermeki öröm, ahogy a vetített képen megpillantották a rózsa vörösét, Jucika sárga napernyőjét és kék cipőjét. – olvashatjuk Kincses Károly tanulmányát a színes fényképezés történetéről, mely a Színes Magyarország című könyvben jelent meg 2003-ban.

Mivel júniusban Facebook oldalunkon a színes fényképezés lesz a témánk, ezért mai bejegyzésünkbe a Fortepan gyűjteményében található 1940 és '43 között készült színes fényképek közül válogattunk.

fortepanszines001.jpgFotó: Balatonkenese, Fő utca, háttérben a Magyarok Nagyasszonya templom, 1940 (fortepan.hu)

fortepanszines004.jpgFotó: Hortobágy, Szürkemarha gulya itatása a gémeskútnál, 1940 (fortepan.hu)
fortepanszines002.jpgFotó: Budapest, Gellért gyógyfürdő, 1940 (fortepan.hu) 

fortepanszines005.jpgFotó: Miskolc, Lillafüred, Palotaszálló, 1940 (fortepan.hu)
fortepanszines006.jpgFotó: Id. Konok Tamás: Budapest, Széll Kálmán tér a gombával, 1941 (fortepan.hu)
fortepanszines007.jpgFotó: Dr. Ember Károly: Balaton, Kékszalag vitorlásverseny Balatonfüred térségében, 1941 (fortepan.hu)
fortepanszines008.jpgFotó: Budapest, Piarista köz az Erzsébet híd felé nézve, 1942 (fortepan.hu)
fortepanszines009.jpgFotó: Budapest, Városliget, Budapesti Nemzetközi Vásár, 1942 (Szőke Annamária - fortepan.hu)
fortepanszines003.jpgFotó: Budapest, Múzeum körút az Astoria kereszteződés felé nézve, 1942 (fortepan.hu)
fortepanszines010.jpgFotó: Id. Konok Tamás: Sopron, Bécsi út 6., 1943 (fortepan.hu)

(forrás: fortepan.hu)

A Fortepan oldalára feltöltött 1936 és 1939 között készült színes magyarországi képekből összeállított válogatásunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása