Egy magyar orvos színes fotói a 40-es évekből

2015. június 28. Mai Manó Ház

Amikor a Magyarország színesben bejegyzésünkhöz kerestem fotókat a Fortepan gyűjteményében, többször is elém kerültek Dr. Ember Károly képei és azonnal beugrottak a Folyamatos Jelen kiállítás- és katalógussorozatunk hatodik kötetében bemutatott fotók, melyet Ember Sári készített. Sári jelenleg Brazíliában él és dolgozik, így egy levelet írtam neki, melyben megkérdeztem van-e valamilyen kapcsolat közte és a Fortepanon található fotográfus között. Miután kiderült, hogy a nagypapájáról van szó, Sári édesapja is bekapcsolódott a levelezésbe, amit ezúton is köszönünk, és mesélt nekem Dr. Ember Károly életéről és a fényképezéssel kapcsolatos viszonyáról, melyet most - a képeivel együtt - Ti is megismerhettek.

fortepanszines007.jpgFotó: Dr. Ember Károly: Balaton, Kékszalag vitorlásverseny Balatonfüred térségében, 1941 (fortepan.hu)

"Dr. Ember Károly szülész, nőgyógyász orvos (1900. május 27. Felsőbánya – 1956. február 27. Budapest) az édesapám volt, aki életének boldog szakaszában, a 30-as 40-es években szenvedélyesen fotografált. Témáit leginkább a környezetéből választotta ki; család, barátok, lakókörnyezet, Balaton. A Duna-parton lakott (Ferenc József rakpart, ma Belgrád rakpart), vadászott és a Balatonon saját hajóival vitorlázott.
Számára a fényképezés a boldogság része volt, a háború alatt szinte egy képet sem készített, válása után a 40-es évektől haláláig (1956) alig néhány tekercset. [Bejegyzésünkbe ezen időszak alatt készült fotóiból válogattunk.] Képeit főleg a kor új technikájára, a színes diafilmre készítette, mindig Agfa-ra dolgozott. Szívesen vetítette családi körben és baráti összejöveteleken, de kiállítása, vagy akár nyilvános bemutatója sosem volt. A 30-as években egy Leica géppel fotózott (a kihúzható lencséjű), majd amikor megjelent akkor áttért a kor egyik csúcs gépére a Contax -ra, amelyiknek már saját beépített fénymérője volt.
Szerette volna a fényképezés szeretetét fiaira átörökíteni, mindketten 10-12 éves korunkban kaptunk egy fényképezőgépet (Kontax) és megtanított minket exponálni, fényértéket számítani és egy kicsit a kompozícióról is mesélt. Sok tekercs filmünk az 50-es évekről (fekete-fehér), melyek még csak előhívva pihennek a könyvespolcon." (Ember Sándor) 

ek001.jpgFotó: dr. Ember Károly: Balaton, 1943 (fortepan.hu) 

ek002.jpgFotó: dr. Ember Károly: Budapest, Belgrád (Ferenc József) rakparti hajóállomás. Látkép az Erzsébet híddal, 1940 (fortepan.hu) 
ek003.jpgFotó: dr. Ember Károly: 1942 (fortepan.hu) 
ek004.jpgFotó: dr. Ember Károly: Rubik R-07b Vöcsök vitorlázó repülőgép, 1942 (fortepan.hu) 
ek005.jpgFotó: dr. Ember Károly: 1942 (fortepan.hu) 
ek006.jpgFotó: dr. Ember Károly: Budapest, Sörház utca a Belgrád rakpart felé nézve, 1943 (fortepan.hu) 
ek007.jpgFotó: dr. Ember Károly: Budapest, Királyi Palota a Gellérthegyről nézve, előtérben a Tabán a Bethlen udvarral, 1943 (fortepan.hu) 
ek008.jpgFotó: dr. Ember Károly: Budapest, Március 15-e (Eskü) tér, Erzsébet híd, 1943 (fortepan.hu) 
ek010.jpgFotó: dr. Ember Károly: Belgrád (Ferenc József) rakpart, Március 15. (Eskü) téri sarokház, 1944 (fortepan.hu) 

(forrás: fortepan.hu)

Hans Hildenbrand német fotográfus az 1930-as évek elején járt Magyarországon, az ekkor készült budapesti, szegedi és a Hortobágyon fényképezett színes képeit ITT, Dr. Ember Károly unokájának M albuma című sorozatát - melyet már a Mai Manó Házban is bemutattunk - pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása