A hét fotója #194

2015. október 12. Mai Manó Ház

A hét fotója minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. 

rodneysmith1995.jpgFotó: Rodney Smith: Skyline, New York, 1995


A képre 1995 tavaszán a New York Times Magazine-tól kaptam megbízást. Ehhez a sorozathoz már két másik „vonalas” képet, a Hemline-t (ruha alsó szegélyének vonala) és az Airline-t (légi útvonal, légitársaság) készítettem és ezután a Skyline-t (felhőkarcolók kontúrvonala) rendelték meg. Az egyetlen utasítás az volt, hogy a fotón a new yorki felhőkarcolók sziluettje legyen.

Találtunk egy uszályt, amely elég nagy volt ahhoz, hogy a társaságot a Hudson-folyó közepére vigye. A felvétel napján esett az eső. Emlékszem, hogy a művészeti vezető megkérdezte tőlem, hogy egy másik napra halasszuk-e a fotózást. Arra is emlékszem, hogy aznap rendben ment a fényképezés és az eső inkább előnyt jelentett, mint hátrányt. Mindig is szerettem az esőt, mert olyan hangulatot teremt, amit szeretek. Titokzatossá és megoldhatatlanná teszi a dolgokat és új dimenziókat varázsol.

Néhány órába telt, amíg az uszályt a megfelelő helyre kormányozták és addigra már nagyon esett az eső. Mindenkit gyorsan felöltöztettünk, beállítottuk az uszályt és nagyon gyorsan elkészítettük a felvételt. Emlékszem, hogy az uszály lassan sodródott és éppen a megfelelő pillanatra vártam, amikor a férfikalap hirtelen az ikertornyok közé került. Néhány felvételt készítettem és kész volt a munka.

Amint már korábban említettem, sohasem lehet tudni, hogy melyik kép lesz aranyérmes. Ez a fotó rendkívül népszerű volt már szeptember 11. előtt is és azután szinte ikonná vált. Ez a kiadás szinte teljesen elfogyott és csak egyetlen nyomat maradt belőle.

Szeptember 11. óta a képet világszerte sokan megvásárolták, de New Yorkban egyet sem vettek belőle. Ezt furcsának találtam, de belátom, hogy a szeptember 11-i események még túl közel vannak azok számára, akik akkor ott voltak. Egy fotó mindig valamilyen történetet mesél. Egy helyre és időre utal, és képes megállítani az időt, ha csak egy másodpercre is. Az összes fotóm közül ez a kép örökre meg lett jelölve az időben: egyszerre idővonal és a felhőkarcolók kontúrvonala. (Rodney Smith)

(forrás: onlyoldphotography.tumblr.com; rodneysmith.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása