Láss, ne csak nézz! - Eredményhirdetés

2015. október 15. Mai Manó Ház

Október a látás hónapja.
A Láss, ne csak nézz! fotópályázatot a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központtal és az Indafotóval közösen írtuk ki 2015 szeptemberében. A fotópályázat ideje alatt (szeptember 1-30.) átlagosan tizenhat és fél percenként töltöttétek fel képeiteket az Indafotón található gyűjteménybe; összesen 2606 fotót. A pályázaton három kategória közül választhattak az alkotók, de a zsűri nem kategóriánként hirdetett eredményt. A zsűri a szerzők által közölt adatokat hitelesnek tekintette. A beküldött műveket elbíráló zsűri tagjai az alábbi személyek voltak: Benkő Imre World Press Photo díjas fotográfus, Csizek Gabriella a Mai Manó Ház művészeti munkatársa, Ferincz István a Focus Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ ügyvezetője, Féner Tamás Kossuth-díjas fotográfus és Kalas Györgyi az Index.hu újságírója. 

lassnecsaknezz.jpg

A zsűri gondolatai a pályamunkákról:

„A fotográfia a legbonyolultabb dolog a földön, de egyben oly gyermeteg, mint egy zsenge palánta” – Edward Steichen múlt század eleji gondolata jutott eszembe, amikor a pályázatra beküldött képeket nézegettem. A „fény- árnyék, rész- egész, látás- nem látás” hálásnak, könnyűnek tűnő témák – rengeteg fotó érkezett, így a képek tengeréből válogattunk. Találkozhatunk érdekes, kreatív és évtizedek óta visszatérő formai-technikai közhelyekkel, jóemlékű családi, utazási fényképekkel, valamint a pályázati kiírásra, a témára fittyet hányó résztvevőkkel is. A zsűrizés végjátszmájában mégis több elismerésre méltó alkotásból kellett kiválogatnunk a tizenegy szerencsés díjazottat. A technikai fejlődésnek köszönhetően a fényképezés játékszerré, népszórakozássá vált, de a nagy számok csalókák, nem jelentik automatikusan a vizuális látás fejlődését is, az alkotó fotográfia lényegének megértése egy gyakorlaton alapuló tanulmányút. (Benkő Imre)

A pályázat kapcsán az első megjegyzésem, hogy a pályázók olvassák el alaposan a feltételeket, mert amennyiben nem felelnek meg azoknak, akkor a zsűrinek ki kell zárnia képeiket az értékelésből. A mostani esetben is a végeredmény jelentősen módosult emiatt. Azt örömmel tapasztalom, hogy az eddigi pályázatokhoz képest viszont kevesebb olyan fotót töltöttek fel, amely köszönőviszonyban sincs a témával, a kategóriákkal. Mindenkit, aki elgondolkodott, dolgozott, képet készített és a pályázaton részt vett köszönet illeti. Azokat, akik bátrak voltak új összefüggésbe helyezni és képben megmutatni a kategóriákban megfogalmazottakat és azokat is, akik nem újat, hanem a máshogy megmutatást választották. (Csizek Gabriella)

Hatalmas élmény volt számomra a pályázat anyagainak zsűrizése. Egyrészt nagyon jó dolog, hogy egy ilyen felhívásra ennyien jelentkeznek, másrészt születtek nagyon jó képek, amiket öröm volt nézni. Bár az is tény, hogy sokan nem vették komolyan a pályázati kiírást, és látszott, hogy többen gondolták úgy, hogy a fény-árnyék kettőssége témában bármilyen fekete-fehér fotó megfelel. A válogatás során személy szerint külön értékeltem, ha látszott, hogy valaki a pályázati kiírás kedvéért gondolkodóba esett, és kifejezetten erre a pályázatra készítette el fotóját. Külön öröm volt, ha ez a kép jól is sikerült, bár tény, hogy ilyenből kevés volt. Az is fontos ugyanakkor szerintem, hogy a képnek legyen egy olyan különleges hangulata, amivel megfogja a nézőt, és elhiteti vele, hogy valóban egy különleges, megismételhetetlen hangulatot élhet át a fotó segítségével. Mindezeket együtt próbáltam nézni a képeken, és nagyon elkeserített, hogy sok jól sikerült fotót ki kellett zárni, hiszen nem feleltek meg a kiírásnak, és nem tartalmaztak minden adatot. (Kalas Györgyi)

A Mai Manó Házban ezekben a percekben hirdették ki a pontos végeredményt, így már a blogunkon is bemutathatjuk a díjazott képeket. A zsűri tagjainak most sem volt könnyű dolga, rengeteg pályamunkát kellett megítélniük, végül az alábbi pályamunkákat választották ki, melyeket november 15-ig a Mai Manó Házban is megtekinthetsz.

I. helyezett
Tóth-Kovalik Ádám Dániel

001.pngFotó: Tóth-Kovalik Ádám Dániel: Bizalom. Szeretet. A részlet és az egész kölcsönös értelmezése, 2015

II. helyezett
Szerda Zsófia 

002.jpgFotó: Szerda Zsófia: A fától az erdőt - sorozat. A látás és nem látás viszonya, 2014

III. helyezett
Bottka Rebeka 

003.jpgFotó: Bottka Rebeka: Szavak nélkül, A látás és nem látás viszonya, 2015

IV. helyezett
Farkas Norbert 

004.jpgFotó: Farkas Norbert: Untitled-3, A látás és nem látás viszonya, 2014

V. helyezett
Jakobovits Lili 

05.jpgFotó: Jakobovits Lili: Transzcendens, a fény és árnyék kettőssége, 2013.
A képen édesanyám, Sarlós Katalin és nagypapám, Sarlós György látható, mindketten evezősök. Sarlós György olimpiai ezüstérmes, Sarlós Katalin pedig olimpiai 8. helyezett.

VI. helyezett
Spingár-Westerlund Anita 

06.jpgFotó: Spingár-Westerlund Anita: Anya, látsz? (A fényt szeretjük c. sorozat), A látás és nem látás viszonya, 2015

VII. helyezett
Lex Mihály 

07.jpgFotó: Lex Mihály: DSC 2448, A fény és árnyék kettőssége, 2014

VIII. helyezett
Juhász Norbert 

08.jpgFotó: Juhász Norbert: Minden egy 3. - sorozat, A részlet és az egész kölcsönös értelmezése, 2014

IX. helyezett
Hajnal Adrienn 

09.jpgFotó: Hajnal Adrienn: Szék a csíkban, A fény és árnyék kettőssége, 2015

X. helyezett (holtverseny)
Nagy István

10.jpgFotó: Nagy István: Corvinus I., A fény és árnyék kettőssége, 2013-2015 

X. helyezett (holtverseny)
Sarusi István 

011.jpgFotó: Sarusi István: Szögfény, A fény és árnyék kettőssége, 2014

KÜLÖNDÍJ
A zsűri egy különdíjat is kiosztott, melyet Hajdú D. András Cataracta című sorozata kapta. A sorozatról a képre kattintva olvashatsz bővebben. 

congo_01.jpgFotó: Hajdú D. András: Mbedji három évvel ezelőtt, négyévesen mindkét szemére megvakult szürkehályog miatt.


Köszönjük, hogy ilyen sokan töltöttétek fel képeiteket a pályázati gyűjteménybe és gratulálunk minden résztvevőnek! Ne feledjétek, a zsűri által kiválasztott képek 2015. november 15.ig ingyenesen megtekinthetők a Mai Manó Házban is.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása