Fotók a New York-i polgármester elleni merényletről (1910)

2016. január 12. Mai Manó Ház

William Jay Gaynor New York-i polgármestert hivatali ideje elején torkon lőtte James J. Gallagher, aki 1903. április 7-től 1910. július 19-i elbocsátásáig a városi kikötő éjjeliőre volt. Gaynor az egyetlen New York-i polgármester, akit gyilkossági kísérlet során golyótalálat ért. Az erőszakos incidens a New Jersey-i Hobokenben horgonyzó és Európába induló Nagy Vilmos Császár (SS Kaiser Wilhelm der Grosse) óceánjáró fedélzetén történt. Gallagher 1913. február 4-án a New Jersey-i Trenton börtönében parézisben halt meg, ugyanabban az évben, amikor Gaynor.
William Warnecke, a New York World fotográfusa éppen a beszélgetést folytató Gaynorról készített felvételt 1910. augusztus 9-én és azt gondolta, hogy a fotó az új polgármester tipikus, habár eseménytelen képe lesz. Ehelyett Warnecke pont azt a pillanatot kapta el, amikor Gallagher közvetlen lőtávolságból golyót röpít Gaynor torkába. A ritka felvétel a fotóriporterség történetének egyik fontos, de borzasztó dokumentuma. 

gaynor1910.jpgFotó: William Warnecke: Merénylet New York polgármestere ellen, 1910. augusztus 9.

Gaynor gyorsan felépült, de a golyót még három évig nem tudták kivenni a torkából. Polgármesteri időszaka alatt Gaynort széles körben erős kormányzó- vagy elnökjelöltnek tartották. A Tammany Hall (New York politikai szervezete) nem akarta újrajelölni, de miután elfogadta egy független szavazócsoport jelölését, az RMS Baltic óceánjárón Európába utazott. Gaynor hat nappal később, 1913. szeptember 10-én a fedélzeten egy nyugágyban hirtelen meghalt. Halála után az orvosok arra következtetésre jutottak, hogy szívrohamot kapott, de a régi sebe legfeljebb csak kis mértékben járulhatott hozzá halálához. Gaynort a New York-i Brooklynban lévő Green-Wood Cemetery-ben temették el. 

A merényletről készült másik fotó a New York Tribune 1910. augusztus 10-i számában jelent meg.

gaynor19102.jpgFotó: Leslie Jones: Merénylet New York polgármestere ellen, 1910. augusztus 9.

1910 augusztusában a hazai lapok is beszámoltak a merényletről:
"Gyilkos merénylet New-York polgármestere ellen Gaynor Vilmos, New-York ez idő szerinti polgármestere ellen egy elbocsátott lámpagyujtogató, Gallegher gyilkos merényletet követett el: A mint a polgármester a „Wilhelm der Grosse” nevü hajóra akart szállani, hogy átránduljon Európába és itt meglátogassa a nagy városokat, hirtelen odafurakodott Gallegher és alig néhány lépésről hátulról fejbelőtte Gaynor polgármestert. A polgármester azonnal eszméletlenül esett össze, de néhány óra mulva magához tért. Az orvosok még nem vehették ki a golyót és noha biztosak abban, hogy a polgármester felépülhet, egyelőre nem merték megoperálni, mert a golyó pontos helyét nem tudták megállapítani. A gyilkost, a ki bosszuból lőtte le a polgármestert, mert azt hitte, hogy elbocsátásának Gaynor az oka, letartóztatták. A merénylő nyakkendőjében értékes gyémánttűt találtak, tehát nem nagy nyomorusága miatt követte el tettét, mint eleinte hitték."

(forrás: tumblr.comwikipedia.org; huszadikszazad.hu)

A Ronald Reagan elleni merényletről készített fotókat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása