Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Akt- és erotikus fotók a Fortepan gyűjteményéből (18+)

2016. január 31. Mai Manó Ház

A mezítelen emberi test ábrázolását évszázadokon át a képzőművészet legtöbb tehetséget igénylő, legnehezebb feladatai közt tartották számon. A tehetség biztos jelének számított, ha egy művész elfogadható (elfogadott) aktot rajzolt vagy festett. Valóságos szentségtörésnek tűnt ezért már maga a feltételezés is, hogy a lélektelen fényképezőgép versenyre kelhet a szárnyaló elmével, a rajzoló, mintázó, teremtő kézzel, és reménnyel kísérelje meg azt, ami mindaddig csak a legképzettebb művészeknek sikerült. A fényképezés történetének kezdetén a fotográfusok jól tudták, hogy műveiket csak akkor fogadtathatják el, ha tiszteletben tartják a kor esztétikai és társadalmi normáit, ha alkotásaik egy-egy híres festményt idéznek a nézők, tárlatlátogatók emlékezetébe.
A technikai újításoknak köszönhetően a huszadik század elejére a fényképezőgép egyre népszerűbb lett, egyre több fotót készítettek amatőrök is, melyeken életük fontosabb pillanatait dokumentálták. A fényképező amatőrök száma ekkoriban rohamosan meghatványozódott, 1900-ban például Angliában létszámukat már négymillióra becsülték, vagyis a szigetország minden tizedik polgára kattogtatta a Kodakot. Az átlagember (aki meg tudta fizetni a gép 25 dolláros és a kidolgozás 10 dolláros árát) amatőrfotóin megörökítette, és családi albumba gyűjtötte környezetét, családtagjait, élete fontos eseményeinek, munkájának, szórakozásának dokumentumait vagy privát aktfotóit.
A privátfotó egyik ismérve, hogy a fényképező gyakran fotográfiai képzettség nélkül, nem művészi szándékkal készíti képeit. Természetesen ez nem zárja ki, hogy ezeknek a képeknek ne fedezhetnénk fel esztétikai értéküket. A Fortepan több tízezres gyűjteménye is tartalmaz elenyésző mennyiségű (25-30 darab) erotikus és aktfotót, melyek az online archívumban címkét is kaptak. (Van egy kakukktojás is, ami talán már az erotikán is túlmutat.)

Mai bejegyzésünkbe a Fortepan gyűjteményében megtalálható erotikus és aktfotókból válogattunk. A bejegyzés felnőtt tartalom, csak akkor lépj tovább, ha ez nem zavar!

fortepan1.jpgFotó: fortepan.hu/Hetényi Zsuzsa, 1913 

fortepan3.jpgFotó: fortepan.hu/Jurányi Attila, 1928 

fortepan2.jpgFotó: fortepan.hu/Privát fotó és film archívum - Höfler Tibor Gyűjtemény, 1934 

fortepan4.jpgFotó: fortepan.hu, 1938

fortepan5.jpgFotó: fortepan.hu, 1949

fortepan6.jpgFotó: fortepan.hu/Pálfi Balázs, 1959

fortepan7jpg.jpgFotó: fortepan.hu/Sándor Dávid, 1967

fortepan8.jpgFotó: fortepan.hu/Pálinkás Zsolt, 1967

fortepan9.jpgFotó: Urbán Tamás: Edda Művek, fortepan.hu, 1979

(forrás: fortepan.hu; Szilágyi Gábor A fotóművészet története. A fényrajztól a holográfiáig című könyve, Képzőművészeti Alap Kiadóvállalat, 1982; Tőry Klára: A fényképezés nagy alkotói Átdolgozott változat, Budapest, 2004)

A fényképezés történetének férfiakat ábrázoló aktfotóiból ITT, a nőket ábrázoló, harmincas években készült aktfotókból pedig ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása