Sebastião Salgado: A fotográfia csendes drámája (videó)

2016. február 07. Mai Manó Ház

1944. február 8-án született az egyik leghíresebb brazil fotóművész; Sebastião Salgado, akinek fotóit 2004-ben, a Fotóhónap programsorozat keretében a magyar közönség is megismerhette. Az ekkor készült kiállítás katalógusába, mely az Exodus címet viseli, így ír Szarka Klára, fotótörténész, újságíró: „Salgado példa nélkül álló művészi teljesítményének megértéséhez sokat segíthet a kiváló uruguay-i író, Eduardo Galeano. Az 1990-ben megjelent An Uncertain Grace című életműalbumhoz írt esszéjében arról értekezik, hogy Salgado célja a nagy emberi kaland, létezésünk egészének, esszenciájának dokumentálása, s alakjait, a mindenkori embereket úgy vési ki az örök anyagból, a valóságból, miként a szobrász teszi kőből vagy fából.” (forrás: Exodus, 2004. ISBN: 963-86427-6-9)
A Brazíliában született fotóművész egy kis farmon nőtt fel, ahol a terület felét esőerdő tette ki. Salgado természetszeretete innen fakad, melyet többször is megemlít életrajzában. A világhírű fotóriporter 2004 és 2011 között a Genesis című projektje keretében az Antarktiszon is dolgozott. A Guardian cikke szerint leginkább az döbbentette meg a brazil fotóst, hogy a százezres tömegben szorgoskodó pingvinek látványa mennyire hasonlított azokra a brazil aranyásókéra, akiket évtizedekkel ezelőtt fotózva megalapozta hírnevét. 

Mai bejegyzésünkben a fotográfus híres sorozatai mellett (melyeket a képre kattintva érhettek el) egy magyar felirattal is elérhető előadást is megnézhettek, ahol Salgado mesél életéről.

Salgado Genesis sorozatában csaknem tíz évig azt kereste, hogy mi maradt meg a Földön a Genezis óta. Erdőkre, hegyekre, szigetekre, gleccserekre, vulkánokra, állatokra, a civilizációtól távol élő törzsekre irányította figyelmét. A sorozat célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzen az emberiség jövőjéről “mert kötelességünk megvédeni bolygónkat és újra létrehozni azt, amit tönkretettünk”.

salgado003.jpgFotó: Sebastião Salgado: Damaraland, Namibia, 2005

Salgado szerint „a fényképezőgép egy olyan vektor, ami összekapcsolja a történéseket a világban, és ezáltal lehetőséget ad az embereknek, hogy lássák mindazt, amiben különben nem lehet részük, amiről nem lehet személyes tapasztalatuk”. A huszadik század utolsó aranylázáról készült ikonikus sorozatát a képre kattintva találod.

salgado_003.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

1981. március 30-án hajtotta végre Ronald Reagan amerikai elnök elleni merényletét John W. Hinckley. Az akkor 25 éves bukott főiskolai diák, John W. Hinckley a 22-es kaliberű revolverével elkövetett merénylettel próbálta felhívni magára Amerika, de elsősorban Jodie Foster színésznő figyelmét. A történelmi eseményt korunk egyik leghíresebb fotográfusa, Sebastião Salgado is dokumentálta. További képekért kattints a fotóra!

salgado_reagen.pngFotó: Sebastião Salgado: 1981. március 30. Washington 

Egy napon a fotográfia betört az életembe. Fotográfus lettem, és hátat fordítottam mindennek, csak hogy fotós lehessek, és azt csinálhassam, ami fontos nekem. Sokan mondják rám, hogy fotóriporter, "fotóantropológus" vagy "aktivista fotós" vagyok. De én többet tettem. Életemmé tettem a fotót. Teljes mértékben a fotográfiában éltem, hosszútávú projektekben vettem részt, és szeretnék ismét megmutatni pár képet. Betekintést nyerhetnek szociális projektjeimbe. Sok könyvet publikáltam ezekkel a fotókkal, de most csak egy párat mutatnék meg. - meséli Salgado, akinek előadását (magyar felirattal) az alábbi videóban találod. 

(forrás: icp.org; artblart.com)

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása