Magyar fotósoké az első három díj az egyik legrangosabb nemzetközi pályázaton

2016. február 27. Mai Manó Ház

Február közepén hirdették ki a Pictures of the Year fotópályázat győzteseit hír kategóriában. A magát POYi-ként rövidítő díj az egyik legrangosabb fotós elismerés a világon. A díjat ma egyebek mellett a Fujifilm, az MSNBC és a National Geographic támogatja. Az 1944-ben alapított amerikai elismerés 2001-től vált nemzetközi díjjá, és a mai napig az alapító, a Missouri School of Journalism igazgatja, amely a világ egyik vezető egyetemi újságíróképzését is működteti. Idén a képriport kategória első három díját magyarok, Végh László, Móricz-Sabján Simon és Kállai Márton nyerték el. 

Végh László, a Magyar Nemzet fotóriportere a Pécsi József Fotóművészeti ösztöndíjnak köszönhetően egy éven keresztül többször is megfordult Kárpátalján. Fotózott frontról visszatért katonát, gépfegyverrel egyensúlyozó kisfiút és családtagjukat gyászolókat is. A sorozat a 73. Pictures of the Year pályázat fotóriport, hírlap kategóriájában az első helyet érdemelte ki. 
A díjnyertes sorozatot a képre kattintva találod!

veghlaszlo.jpgFotó: Végh László: Huszt felé, 2015 © Végh László / Magyar Nemzet

A második helyezett Móricz-Sabján Simon Sárvidék című sorozatának képeit már a Mai Manó Ház szervezésében mi is bemutathattuk. "Hazánkban az utak mindössze 38 százalékát fedi szilárd útburkolat, ez az arány Nyugat-Európában 96 százalék. Csanyteleken (Csongrád megye) a lakosság 30 százaléka él földutak mellett, ahol esős időben minden járhatatlanná válik, a szegénység és az életkörülmények miatt nagy az elvándorlás." - írta a fotográfus munkájáról a kiállítás ajánlójában. 
A díjnyertes sorozatot a képre kattintva találod!

mudcountry-3.jpgFotó: Móricz-Sabján Simon: Sárvidék sorozat, Özvegy Bende Balázsné és a kislánya, Nórika olyan tanyában él, amelyhez egy agyagból épült gátszakasz mentén lehet eljutni. 

Kállai Márton pedig a budapesti közösségi kertek varázslatos kis világát mutatta be, amivel a harmadik díjat hozta el. Márton Etióp kútásók című sorozatának képeiből tavaly a Mai Manó Ház blogján is megjelent egy válogatás. 
A közösségi kertépítésről készült díjnyertes sorozatot a képre kattintva találod!

martonkallai.jpgFotó: Kállai Márton: Részlet a Közösségi kertek sorozatból

Csudai Sándornak, a Magyar Hírlap fotósának ítéltek az Award of Excellence díjat az idén először szereplő „Menekültválság” kategóriában. A díjnyertes fotón egy menekült férfi látható, aki Bicskén a családját a sínekre lökte végső elkeseredésében.

(forrás: poyi.orgmno.hu; pictorialcollective.hu; martonkallai.com)

Gratulálunk!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása