16 díjnyertes kép a 2015-ös év magyar sajtófotóiból

2016. március 24. Mai Manó Ház

Semmi különös.
Ez a címe az idei sajtófotó-pályázat és kiállítás egyik díjazott képanyagának. A portrésorozat a társadalom peremén élő embereket mutatja be finom, érzékeny feldolgozásban, tele empátiával.
Nem tartja különösnek a fotográfus azt a jelenséget, amit megmutat a képeivel, talán azért, mert túlságosan hozzászoktunk, beletörődtünk abba, amilyen a körülöttünk lévő világ. Magasabb az ingerküszöbünk, mint évekkel, évtizedekkel ezelőtt. Nem hőkölünk hátra, nem borzadunk el olyan könnyen, mint régebben. Tudomásul vesszük, hogy a nyomor, a katasztrófák, a háborúk – amelyek legtöbbször tőlünk távol zajlanak ugyan, de mostanában néha a közvetlen szomszédunkban is dörögnek a fegyverek – vagy épp a terrorcselekmények részévé váltak az életünknek.
Mégsem mondhatjuk az elmúlt év eseményeit bemutató képanyag áttekintésekor, hogy semmi különös. Felbukkant ugyanis egy jelenség, amely mellett nem mehettünk el szótlanul. Nemcsak mi, hanem egész Európa, sőt valamilyen módon szinte az egész világ reagált rá. Megjelent a vándorlóknak, a migránsoknak egy olyan kritikus tömege, amelyről mindenki tudja, de legalábbis érzi, hogy hosszú-hosszú évekre megváltoztatja, meghatározza a körülöttünk lévő világot, egyszersmind az életünket.
A sajtófotósok közül sokan és gyorsan „rámozdultak a témára”, utaztak és fényképeztek, fényképeztek és utaztak. Olyan képanyagot készítettek, amely szétfeszítette a sajtófotó-pályázat három évtizedes kereteit. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy a nagy külföldi pályázatokhoz hasonlóan – a magyar pályázat történetében azonban először – külön kategóriákat hoznak létre egy fontos esemény képeinek összegyűjtésére. Így született a Menekültválság egyedi és a sorozat kategóriája.
A kiállítás képeinek összeállításakor a hagyományos kategóriák fotóit és a menekültválságról készült képeket egyaránt igyekeztünk úgy válogatni, hogy a bemutatott képanyag tükrözze azt a sokféle látásmódot, amellyel a fotográfusok feldolgozták az elmúlt év legfontosabb eseményeit, történéseit. - írja Szigeti Tamás fotóriporter, a Capa Központban március 23-tól látogatható Sajtófotó kiállítás ajánlójában, melynek köszönhetően bárki bepillantást nyerhet a magyar fotóriporterek lenyűgöző és izgalmas világába, illetve a képek segítségével felidézheti 2015 legemlékezetesebb pillanatait is.

Mai bejegyzésünkben a 34. Magyar Sajtófotó pályázat nagydíjasainak, valamint a kategóriák első helyezettjeinek képeit láthatod. 

MÚOSZ NAGYDÍJ:
Fazekas István: Tranzitország (HVG) 

muosz_nagydij_fazekasistvan_tranzitorszag.jpgFotó: Fazekas István: Menekültek várakoznak a röszkei határ mellett felállított gyűjtőpontnál. Röszke, 2015.09.06.
Magyarország a menekültek „balkáni útvonalán” helyezkedik el és egyelőre tranzitország szerepét tölti be. Az országon átvonuló migránsok elsődleges célállomása Németország vagy Svédország. Annak reményében, hogy a részek ismerete hozzájárul az egész megértéséhez, képeimmel a folyamat hazai vonatkozású történéseit szeretném bemutatni. A migráció kapcsán egy olyan folyamat tanúi lehetünk, amely hamarosan megváltoztatja a mostani világról alkotott képünket. 

ANDRÉ KERTÉSZ NAGYDÍJ:
Déri Miklós (Déri és Társa Bt.): A roma test politikája - Nincs ártatlan kép 

andrekertesznagydij_derimiklos_aromatestpolitikaja_nincsartatlankep.jpgFotó: Déri Miklós (Déri és Társa Bt.): Bársony Katalin, a Romédia Alapítvány igazgatója
Roma értelmiségiek a romákhoz fűződő, társadalomban élő, sztereotip szerepekben. Amikor ránézünk egy romáról készült képre, azonnal beindul a faji értelmezés és a romák is folyamatosan arra kényszerülnek, hogy azzal foglalkozzanak, hogyan tekint rájuk a társadalom. A képeken keresztül ezt a társadalmi tekintetet szerettem volna megmutatni azt a látens rasszista, xenofób gondolkodásmódot, ami legtöbbször a romákra vetül. 

Hír-eseményfotó (egyedi) 1. díj
Illyés Tibor: Tiszteletadás (MTI/MTVA) 

01_hiresemenyfoto_escherdij_illyestibor_tiszteletadas.jpgFotó: Illyés Tibor: Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó Göncz Árpád volt köztársasági elnök temetésén az Óbudai temetőben 2015. november 6-án.

Képriport (sorozat) 1. díj:
Bődey János: Sokkolta Párizst a terror éjszakája (index.hu)

02_kepriport_bodeyjanos_sokkoltaparizstaterrorejszakaja.jpgFotó: Bődey János: Két férfi ment be felfegyverkezve a klubba, ahol éppen az Eagles of Death Metal amerikai zenekar koncertje tartott, és lövöldözni kezdtek a tömegbe. Többen azt hitték először, hogy ez is a show része.
Durva terrortámadás történt 2015. 11. 13-án este Párizsban. Összesen hét helyszínen lövöldöztek terroristák civil emberekre. Egy koncerten túszokat ejtettek, és egyenként kezdték el kivégezni őket. Összesen 130 embert öltek, és több mint 350-et sebesítettek meg. Az elkövetők közül többeket csak hetekkel később sikerült beazonosítani. François Hollande francia elnök a támadás éjszakáján szükségállapotot rendelt el, mozgósította a katonaságot, bevezette az ellenőrzést a határokon, és háborút hirdetett a terroristák ellen. A legtöbb áldozata a Bataclan koncertteremnél történt lövöldözésnek volt.

EMBERÁBRÁZOLÁS - PORTRÉ (EGYEDI) 1. díj:
Hirling Bálint: Zsakfalu01 (vs.hu)

03_emberabrazolas_hirlingbalint_zsakfalu01.jpgFotó: Hirling Bálint: Juhász János, Debréte.
A feleségével lakik Debrétén, a füvet a szamarának kaszálja. Három gyerekük már elköltözött a faluból. A felesége szerint úgy tartja a szamarat, mintha a gyereke lenne.

EMBERÁBRÁZOLÁS - PORTRÉ (SOROZAT) 1. díj:
Schild Tamás: Semmi különös (szabadfoglalkozású)

sf_d8e9762-edit_1.JPGFotó: Schild Tamás: Lányok egy nyári napon várják otthon, hogy történjen már végre valami.
A lányok szépek, ábrándokat szőnek, a nagyobbak szerelemre, családra vágynak. Úgy is lesz. Persze máshogy, mint ahogy elképzelték, s bár semmi olyan nem történt velük, ami más család életében is meg ne történhetne, mindennek ára van. Sokunkra érvényes képsor néhány vidéken élő nagycsalád életét évek óta figyelemmel kísérő fotográfus szemével. Válogatás egy nagyobb lélegzetű történetből. A képek Délnyugat-Dunántúlon készültek.

MŰVÉSZET - MŰALKOTÁS VAGY MŰVÉSZETI TEVÉKENYSÉG ÁBRÁZOLÁSA FOTÓRIPORTERI ESZKÖZÖKKEL (EGYEDI) 1. díj:
Kálló Péter: Color party (Földgömb Magazin, Metropol)

05_muveszet_kallopeter_colorparty.jpgFotó: Kálló Péter: Sziget fesztivál color party a levegőből

MŰVÉSZET - MŰALKOTÁS VAGY MŰVÉSZETI TEVÉKENYSÉG ÁBRÁZOLÁSA FOTÓRIPORTERI ESZKÖZÖKKEL (SOROZAT) 1. díj:
Kálló Péter: Balance 

06_muveszet_kallopeter_balance.jpgFotó: Kálló Péter: A Balance egy vizuális művészeti projekt. A titokzatos Esernyős Ember egyensúlyoz saját testi korlátain és Budapest nevezetességein. Olyan magaslatokba jut el, amire csak az az ember képes, aki tökéletes egyensúlyban van önmagával és környezetével. Mintha a világ felett állna, a világ tetején egyensúlyozna, közben eggyé válik azzal, mint egy apró részlete az egésznek. Budapest ismert helyszínei a hátterek, melyek újragondolva jelennek meg a képeken, olyan nézőpontból, ahonnan a szemlélő ritkán látja, minimalista ábrázolással, mely beleég a néző agyába.

TERMÉSZET ÉS TUDOMÁNY (EGYEDI) 1. díj:
Máté Bence: Árulkodó szagok (Bence Máté Photography; Hide Photography) 

09_termeszetestudomany_matebence_arulkodoszagok.jpgFotó: Máté Bence: A Királykeselyű jellegzetes madár a Costa Rica-i erdőben. Zsákmányát többnyire szag alapján találja meg.

TERMÉSZET ÉS TUDOMÁNY (SOROZAT) 1. díj:
Hajdú D. András: Cataracta (szabadúszó) 

10_termeszetestudomany_hajdudandras_cataracta.jpgFotó: Hajdú D. András: A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt 3 éve. Családja 80 km-ről hozta be Richárd műtőjébe, az út 3 napig tartott. A szemműtét sikeres volt, Mbedji másnap már tökéletesen látott.
Dr. Hardi Richárd szemorvos húsz éve gyógyít Afrika szívében, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Richárd a két magyarországnyi területű megye központjában, Mbuji-Mayiban dolgozik, a térség egyetlen jól felszerelt műtőjében. Innen indul csillagtúraszerűen a megye eldugott szegleteibe, hogy esélyt adjon azoknak a betegeknek is, akik 600–800 kilométerre laknak a szemészeti centrumtól. Az egyenlítői nap ereje és a szűrés hiánya miatt ez a régió különösen érintett a hályogos megbetegedésekben, pedig ez a szembetegség 15 perces egyszerű rutinműtéttel kezelhető volna.
A sorozat további képeit ITT találod.

TÁRSADALOMÁBRÁZOLÁS, DOKUMENTARISTA FOTOGRÁFIA (EGYEDI) 1. díj:
Pályi Zsófia: Vén Guszti (szabadúszó) 

11_tarsadalomabrazolas_palyizsofia_venguszti.jpgFotó: Pályi Zsófia: Tóth Gusztáv énekelt a Parno Graszt Reggelig mulatok c. albumán, és 80 évesen fellépett az A38 hajón is. A cigánysoron lévő paszabi otthonában most is dalra zendül és fekve táncolja az ütemet.

TÁRSADALOMÁBRÁZOLÁS, DOKUMENTARISTA FOTOGRÁFIA (SOROZAT) 1. díj:
Bácsi Róbert László: Hegyi-Karabah (szabadúszó) 

001_1.jpgFotó: Bácsi Róbert László: Kolatak falu. A falakon a régi fotók, az arcokon a szomorúság tükröződik. Sok háztartásban hétköznapi eszköz a fegyver.
A túlnyomó részt örmények lakta kaukázusi terület a Szovjetunió széthullásakor mondta ki függetlenségét. Az ezt követő éveket gazdasági válság jellemezte, majd nyílt háború tört ki Azerbajdzsán, és Hegyi-Karabah örmény lakossága között, amelyben harmincöt ezren haltak meg. A két szomszédos ország hivatalosan ma is háborúban áll, ugyanis Azerbajdzsán a mai napig igényt tart a területén lévő, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah tartományra. 

MENEKÜLTVÁLSÁG (EGYEDI) 1. díj:
Kurucz Árpád: Ima (Magyar Idők) 

13_menekultvalsag_kuruczarpad_ima.jpgFotó: Kurucz Árpád:  Afgán menekült nő imádkozik, miután többnapos várakozás után buszokkal útnak indultak Ausztriába. 

MENEKÜLTVÁLSÁG (SOROZAT) 1. díj:
Balogh Zoltán: Krízis a Keleti pályaudvaron (MTI/MTVA) 

14_menekultvalsag_baloghzoltan_krizisakeletipalyaudvaron.jpgFotó: Balogh László: Menekültek várakoznak Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 1-jén, hogy feljussanak a Németországba induló vonatra.
2015 augusztus elején megnyílt a tranzitzóna a Keleti pályaudvar aluljárójában majd egyre több menekült érkezett a fővárosba.A hónap végén Angela Merkel nyilatkozatot tett közzé, mely szerint Németország minden szíriai migránst befogad. Nem sokkal ezután Magyarország az uniós menekültügyi jogszabályok miatt csak úti okmánnyal és érvényes vízummal engedte tovább a migránsokat, ezért a tranzitzónában feltorlódó tömeg tüntetésbe kezdett. Szeptember 4-én menekültek ezrei indultak el a Keleti pályaudvartól gyalog Ausztria felé majd este a tranzit zónában maradtakat buszokkal Hegyeshalomra szállították.

SPORT (EGYEDI) 1. díj:
Korponai Tamás: A labda bűvöletében (Népszabadság) 

07_sport_korponaitamas_alabdabuvoleteben.jpgFotó: Korponai Tamás: Nógrád megyei II. osztályban veretlen Mátraverebély mérkőzése Ságújfalu ellen. 2015.04.05.

SPORT (SOROZAT) 1. díj:
Veres Viktor: A börzsönyi El Classico (Mediaworks kiadó) 

08_sport_veresviktor_aborzsonyielclassico.jpgFotó: Veres Viktor: A híres bemelegítő "csodakrém", minden mennyiségben.
A megyei bajnokságok meccsei legendásak a labdarúgás rajongói között. Ezeken a meccseken nem a pénz motiválja a hajtást. Itt a becsületükért, a faluért küzdenek a játékosok. Beleadnak mindent, a hiányos technikai tudást óriási lelkesedéssel és tesztoszteronnal pótolják. A rangadókon olyan jelenetek láthatók, amiről a profi meccseken edződött néző nem is álmodhat. Mellérúgás, a bíró ítéletével való egyet nem értés erőteljes kifejezése, akrobatikus mozdulatok, tömegjelenet a pályán, vagy épp a meccs után magában füstölgő játékos. Márianosztra-Letkés. A börzsönyi EL Classico március 14.-én.

(forrás: capacenter.hu; sajto-foto.hu)

A Reuters fotóriportereinek 2015-ben készült megrázó, felkavaró, szomorú képeiből összeállított válogatásunkat ITT (18+) találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása