A 2016-os Hemző-díj nyertese: Mohai Balázs: Együtt szép

2016. június 11. Mai Manó Ház

Mohai Balázs, az MTI külső munkatársa nyerte a Hemző Károly-díjat az idén - derült ki péntek délután a Mai Manó Házban megrendezett díjátadón.
A Tanácsadó Testület tagjai 14 fotográfust jelöltek a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett pályázaton. Mohai eddig már kétszer is finalista volt, de az idei évben bemutatott három remek sorozata és eddigi munkássága miatt a zsűri őt választotta a díjra. A Hemző Károly Alapítvány Kuratóriumából álló zsűrinek (Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter és Bánkuti András fotográfusok és az Alapítvány titkára, Szarka Klára kurátor) minden eddiginél nehezebb dolga volt. Az összes jelölt színvonalas és izgalmas munkákkal szerepelt, így még a finalistákat sem volt egyszerű kiválasztani közülük. Emiatt az eddigi öt helyett, az idén hat finalistát nevezett meg a bíráló bizottság: Hirling Bálintot, Kállai Mártont, Pályi Zsófiát, Stiller Ákost és Végh Lászlót, illetve Mohai Balázs, aki végül a díjat is elnyerte.
Gratulálunk! 

mohai001.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Szandra és Tamás Down-szindrómás pár. Összekötötték az életüket, hogy egymást kiegészítve a lehető legönállóbban élhessék a mindennapjaikat.

Március 21-e a Down-szindróma világnapja. A dátum oka egyszerű: A Down szindrómát – amely értelmi fogyatékosságot eredményez – veleszületett kromoszómahiba okozza, rendellenes osztódás miatt a 21-es kromoszómából egy többletkópia van jelen az érintettek DNS-ében. Gyanú vagy veszélyeztetettség esetén jelenleg a magzatvízből vagy a méhlepényből vett mintát vizsgálják meg, ezekből végezhetik el a DNS-elemzést. A mintavétel azonban kismértékben ugyan, de növeli a vetélés kockázatát. A Down-szindróma világszerte átlagosan minden 700. szülésnél fordul elő, az anyai életkor emelkedésével nő a kockázat is. A Down-babák őszinte, érzékeny, melegszívű emberek, könnyen beilleszkednek. Megfelelő, speciális módszerekkel szinte mindent képesek megtanulni. Bár értelmi képességeik korlátozottak, az önálló életre is képessé válhatnak folyamatos fejlesztéssel.
Mohai Balázs díjnyertes Együtt szép című sorozatában betekinthetünk Szabó Alexandra és Juhász Tamás Down-szindrómás pár életébe. Szabó Alexandra és Juhász Tamás mindketten Down-szindrómásak. Néhány éve összekötötték az életüket, ami az ő esetükben 24 órás együttlétet jelent, mindig egymás mellett állnak hogy segítsék egymást, így együtt szinte teljesen önállóan élhetnek.

mohai002.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Együtt ébrednek reggel 7-kor, mielőtt munkába indulnának. Más Down-szindrómásokkal közös otthonban laknak, de közös szobában alszanak.

Mohai Balázs 1984-ben született Budapesten. A Kaposvári Egyetem fotóriporter és képszerkesztő szakán tanult, majd ösztöndíjjal a norvég Volda University College hallgatója volt a Photo for Media kurzuson. Szakmai gyakorlatot a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában, majd pedig az MTI fotószerkesztőségében szerzett. 2008 óta a Magyar Távirati Iroda külsős fotóriportere. Munkája során klasszikus fotóriportokban gondolkodik, elsősorban a dokumentarista fotográfia iránt érdeklődik. Témáit itthon és külföldön egyaránt keresi. Junior Prima-díjas fotográfus, az elmúlt években tíz díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázatokon, köztük a legjobb 30 év alatti fotóriporternek járó különdíjat is. 

mohai_down_003.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Bár az otthonban sokan élnek együtt, ők szeretnek mindent kettesben csinálni.
mohai_down_004.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Hétvégéiket általában a szüleiknél töltik, ezért a hét folyamán mindig egymás mellett vannak.
mohai_down_005.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
A Down-szindróma gyógyítása nem lehetséges, mégis sok gyógyszert szednek, mert bizonyos testi betegségek nagyobb százalékban fordulnak elő náluk.
mohai_down_006.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Bár alapvetően felügyelet alatt állnak, ismert környezetben gyakran szoktak önállóan közlekedni.
mohai_down_007.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Mindketten végeznek valamilyen munkát, így az abból befolyó összegből magukra is tudnak költeni.
mohai_down_008.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Torna előtt egy parkban töltik el az időt.
mohai_down_009.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
A közösségben eltöltött idő nem mindig zökkenőmentes az ő párkapcsolatukban sem. Egy konfliktus nehéz napokat hozhat.
mohai_down_010.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
A mentorok segítenek nekik mindenben, az ő tanácsukra Tamás meg fogja lepni Szandit a munkahelyén. A vásárolt virággal a kezében elgondolkozik és végre rájön, hogy nem szabadott volna megbántania őt.
mohai_down_011.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Szandi egy kávézóban dolgozik délutánonként, Tamásnak ritkán van lehetősége napközben eljutni hozzá, ezért igazi meglepetés volt a látogatás.
mohai_down_012.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Esti bevásárlás egy áruházban. Nem csak maguknak, hanem lakótársaik számára is visznek élelmiszert.
mohai_down_013.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Az eljegyzési tortájukon egy ifjú párt ábrázoló figura volt, ami azóta is Szandi szobájának dísze. Tamás mosolyogva meséli, hogy szeretnének esküvőt is.
mohai_down_014.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Tamásnak gyógymasszázsra kell járnia, amihez rendszerint Szandi is csatlakozik.
mohai_down_015.jpgFotó: Mohai Balázs: Együtt szép, 2015-16
Napjaikat kora reggeltől estig kitöltik a foglalkozások, a munka és egyéb elfoglaltságok. Az intenzív időbeosztás végén minden nap szeretnek kettesben lenni. Tamás így mondja: “mert együtt szép”.

(forrás: maimano.hu)

A Hemző-díjjal oklevél, pénzjutalom és kiállítási lehetőség jár a Magyar Fotográfusok Házában. A tavalyi díjazott, Móricz-Sabján Simon jutalom kiállítása még június 19-ig ingyenesen látogatható nálunk, a Mai Manó Házban.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása