Chris Clunn: A Red Hot Chilli Peppers az Abbey Road-on (1988)

2016. augusztus 28. Mai Manó Ház

A fotográfia mindig vezető szerepet töltött be a rögzített zene történetében. Ha rápillantunk egy lemezborítóra, szinte halljuk is, amit látunk. A fotósok számos zenei klasszikushoz készítettek illusztrációt. Voltak fotósok, akik stílust alkottak, és voltak, akik ikonokat hoztak létre. A borítók egyfajta vizuális identitást teremtettek, amelyben a fotográfia mindennél többet nyomott a latban. Az Abbey Road albumon található kép legalább annyira beleégett az elmúlt fél évszázad köztudatába, mint maga a Beatles zenéje. 1969-ben egy forró augusztusi napon az ír fotós, Iain Stewart Macmillan egy létrán állt az Abbey Road kellős közepén, hogy a Beatles új albumának borítójához készítsen néhány képet. A fotózás összesen 10 percet vett igénybe, addig egy rendőr segítette a forgalom irányítását. A Beatles utolsó stúdióalbumának borítóján láthatjuk Macmillan ikonikus fotóját, ahol a zenekar tagjai – Lennon, Starr, McCartney és Harrison – az Abbey Road egyik zebráján kelnek át.
Az ikonikus lemezborító más zenészt és több fotográfust is megihletett, így elkészültek a Beatles Abbey Road albumán látható jelenet parafrázisai is, melyek közül a leghíresebb a Chris Clunn fényképezte borító lett

clunn001.jpgFotó: Chris Clunn: A Red Hot Chilli Peppers az Abbey Road-on, 1988

Jeff Apter a Fornication: The Red Hot Chilli Peppers Story című 2005-ben megjelent könyvében így írt a a felvétel készítéséről:
A Chilli Peppers kicsit más tervek szerint haladt. Bár a Beatles is egy sor különböző ruhaösszeállításban szerepelt a borítón - George farmert, John, Ringo és Paul öltönyt viseltek (utóbbi ráadásul mezítláb volt, ami sokak szemében erősen táplálta a halálhíréről terjengő pletykákat), a RHCP zenekar egyszerűbb ízlésről tett tanúbizonyságot. Mind a négyen ostoba vigyort vágtak, valamint a névjegyükké vált zoknin és a tornacipőn kívül szinte semmi más nem volt rajtuk. Chris Clunn fotós gyorsan elkészítette a borítóképet, mialatt a Peppers igyekezett nem összeesni a nevetéstől és elkerülni, hogy közszeméremsértésért lecsukják őket.
A Chilli Peppers teljesen megfelelt a róluk kialakított képnek. A borítókép ötlete kiváló komikus húzásnak tűnhetett, mégsem csökkentette a rock négy bolondjának hírnevét. A zenekar eztán arról kezdett el panaszkodni, hogy nem veszik őket elég komolyan.
"Európa őrjítő volt." - nyilatkozta Jack Irons a turné után. "A zoknis dolog teljesen kezelhetetlenné vált, megerőltetővé vált." Kiedis hozzátette, "Az a helyzet, hogy ez az egész dolog a zoknival, annyira kicsi része annak, akik valójában mi vagyunk. A showmanséghez tartozik, egy vicc. Jó érzés meztelenül játszani a színpadon, de általában csak a ráadás dalnál csináljuk. A zenekar ideológiája, filozófiája és felfogása az, amire szeretnénk, hogy az emberek figyeljenek."

rhcp2.jpgFotó: Chris Clunn: A Red Hot Chilli Peppers az Abbey Road-on, 1988

(forrás: capacenter.hu; Jeff Apter: Fornication: The Red Hot Chilli Peppers Story; oui-oui.me)

A híres fotográfusokról készített meztelen önarcképekről, portrékból összeállított válogatásunkat ITT, a Red Hot Chilli Peppers 1992-ben készült meztelen címlapfotóját pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása