Kép-párok #168

2016. november 30. Mai Manó Ház

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót mutatunk be, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak. 

Herb Ritts mára már ikonikussá vált felvételén Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz és Stephanie Seymour meztelenül bújik össze. A korszak topmodelljeit ábrázoló fénykép a szupermodellek 1990-es időszakának jelképévé vált. Kevesen tudják, hogy a fotózás 1989-ben majdnem meghiúsult. Naomi Campbell elmondása alapján Turlingtonnak Calvin Kleinnel volt szerződése és ezért állítólag nem vehetett volna részt a fotózáson. Így olyan verzió is készült, ahol ő nem szerepelt a képen.

A képre kattintva a fotó másik verzióját és Cindy Crawford visszaemlékezését is megismerheted.

ritts1989.jpgFotó: Herb Ritts: Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi, Hollywood, 1989 © Herb Ritts Foundation

Leonard Nimoy főként a Star Trek-beli Mr. Spock szerepével vált világhírűvé, mégis kevesen tudják róla, hogy 13 éves kora óta fényképezett. Eleinte csak a családját valamint a barátait fotózta, sötétkamrának pedig a bostoni lakásuk fürdőszobáját használta. Leghíresebb fotósorozatáról így írt: "Munkamódszerem egyszerű volt, de mégis eltért attól, ahogyan korábban dolgoztam. Először Herb Ritts és Helmut Newton női fényképalanyokról készített két munkáját válaszottam ki. Ritts képét a padlón meztelenül összeölelkező szupermodellek csoportjáról és Newton diptichonját, ahol a két kép azonos testtartásban ábrázolta a modelleket, de az egyik ruhában és a másik ruhátlanul." A fotóra kattintva Leonard Nimoy The Full Body Project sorozatának további képeit találod.

leonard_nimoy.jpgFotó: Leonard Nimoy: Részlet a The Full Body Project című sorozatból 

(forrás: getty.edu; rmichelson.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása