Ács Alíz Veronika: WALPURG

2016. december 03. Mai Manó Ház

A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj a kortárs fotóművészet fiatal alkotóinak egyik legfontosabb bemutatkozási lehetősége, megmérettetése és díjazása. Az 1991-ben Pécsi József fotográfus (1889-1956) tiszteletére alapított, legfeljebb háromszor egy éves időintervallumra megpályázható ösztöndíj fennállásának 24 éve alatt számos kiváló fotográfusnak és fotóművésznek nyújtott lehetőséget és támogatást egy-egy formanyelvében és tartalmában korszerű téma kibontására a bemutatkozó kiállításon, illetve katalógusban való prezentálására művészi pályájuk jelentős lépcsőfokaként.
A Mai Manó Ház 15 éve szakmai felelősséggel reprezentálja a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat elnyert fotográfusokat. 2000-től a Mai Manó Ház a megrendezője a beszámoló kiállításoknak.

walpurg01.jpgFotó: Ács Alíz Veronika: Walpurg

Vannak művek amelyek magára a megfigyelésre, mint a világ befogadásának egy módjára építkeznek. Ács Alíz munkái ennek jó példái. Érdeklődésének középpontjában a láthatatlan láthatóvá tétele áll. Személyes érintettsége adta ehhez a kiindulópontot, amikor dédszülei halála után, az immár lakatlan ház tárgyai között tovább élő múlt után nyomozva a természetfelettit is kutatni kezdte. Az eltávozottak továbbélésének különféle nyomait fellelve jutott el a transzcendens megtapasztalásáig.
Témái és azok képi megvalósításai ezek után mágikus folyamatként is értelmezhetőek. A fotográfiai képmást a személyiség lélek-lenyomatának tekinti és különböző, a képre ható gesztusokat tesz a fotográfiai értelemben már kész, lenagyított műveken. A kiválasztottság jeleit alkalmazva – amelyek egyúttal kitaszítottságot is jelentenek – fejezi be képeit. Képkészítési gyakorlatában a kísérletezés nagy szerepet játszik, nemcsak magát a kamera előtti szituációt rendezi meg, hanem az elkészült nagyításnak is különböző anyagot, felületet, hordozót választ. Munkafolyamata során ezt folytatja a kép roncsolásával, amely minden egyes alkotást megismételhetetlenné, egyedivé tesz.
A kiállítás két sorozatból válogat, az először készült Witch szériából, amelyet a nagy portrék követtek átvezetésként a következőhöz, a kiállítás címéül is szolgáló Walpurghoz. (Csizek Gabriella, kurátor) 

walpurg02.jpgFotó: Ács Alíz Veronika: Walpurg
walpurg03.jpgFotó: Ács Alíz Veronika: Walpurg
walpurg04.jpgFotó: Ács Alíz Veronika: Walpurg
walpurg05.jpgFotó: Ács Alíz Veronika: Walpurg

(forrás: maimano.hu)

A Mai Manó Házban megrendezett kiállítás 2017. január 8-ig ingyenesen látogatható.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása