Tóth József Füles: Reklámfotók, 1962-1970 (online könyv)

2017. január 19. Mai Manó Ház

Az 1940-ben, Budapesten született Tóth József Füles képzőművészeti érdeklődése a gimnáziumi évek alatt kezdődött, ami azután karikatúrák rajzolásában nyilvánult meg. 1960-1965 között számtalan újságban, folyóiratban jelentek meg, főleg szöveg nélküli rajzai: Ludas Matyi, Füles, Ország-Világ, Lobogó, Nők Lapja, Magyar Szemle stb. 1960-től 1962-ig fényképészgyakornok volt az MTI Fotónál, majd 1962-70 között az MTI illusztrációs rovata reklámfényképészeként dolgozott. Mesterei Zacsek Gyula és Németh József voltak. Németh hatása meghatározónak bizonyult, a tőle tanult munkamódszer alapvetően befolyásolta stílusát, amelyre a fotó és grafika együttes alkalmazása jellemző. Füles mester 1970-től szabadfoglalkozású fotográfus, képszerkesztő, reklám- és illusztrációs fényképész. Munkáival új szemléletet hozott ebben a műfajban, ezzel új iskolát teremtett.  

fulesfotomuveszetnet.jpgFotó: "Így készült az 1964-ben nagy sikert aratott cipőreklám. Az MTI-fotókból akkoriban hiányzott a humor."

A Vintage Galéria gondozásában 2007-ben jelent meg Füles képeiből egy 27 oldalas kiadvány, melyet most a képre kattintva tekinthetsz meg. 

vintagegaleriafules.jpgFotó: Tóth József Füles

(forrás: vintage.hu; fotomuveszet.net; artportal.hu)

Füles életrajzát és képeit - köztük leghíresebb fotóját - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása