Szezon és holtidény Hernád Géza különleges képpárjain

2017. január 22. Mai Manó Ház

Az 1978-ban, Debrecenben született Hernád Géza 2002 óta dolgozik fotóriporterként. Saját indíttatású hosszú távú sorozatait 4×5 és 8×10 inches nagyformátumú analóg fényképezőgépekkel készíti. A Mai Manó Ház Blogon most bemutatott fotósorozatában a hazai elő- és utószezonban kalauzol el minket olyan a helyekre, amelyek leginkább csak nyáron vagy kizárólag téli időben népszerűek és zsúfoltak. Az év kétharmadában álomba burkolózott helyek igazi arca viszont rejtve marad a szezonális látogatók előtt, de Hernád Géza sorozatának köszönhetően most is ezt megnézhetjük. A sorozatot 2012-ben a Mai Manó Házban is bemutattunk, de a projekt azóta is él, sőt, a bejegyzésben idei, 2017-ben készült képeket is láthattok.

seasons_1.jpgFotó: Hernád Géza: Velence, Részlet a Season/Off Season című sorozatból, 2011-2017

Hernád Géza így írt nekünk díjnyertes képpárjairól:
"Nagyformátumú fénykép-párokon mutatok be olyan helyeket, amiket általában kikapcsolódási céllal látogatunk az év egyharmadában, a szezonon kívül, az év nagy részében viszont funkciójukat vesztett kihalt területekké alakulnak át. Ahogy az ember, úgy a természet sem kerülheti el a folyamatos metamorfózist, tárgyi környezetünk is csak a felületes szemlélő számára tűnhet változatlannak. Még rövid idő alatt is módosulnak apró részletek; eltűnik egy facsoport, felépül egy ház, elmosódik egy partszakasz, új hinta kerül a régi helyére…
A fényképezőgép számára ugyanaz soha nem ugyanaz. Évszakok ismétlődnek, évek nem. Az idő csiszolja-koptatja környezetünket, valójában semmi nem ismétlődik, legfeljebb hasonlít arra ami előtte volt.

A képre kattintva Hernád Géza Szezon/Holtidény című sorozatának képpárjait találod. 

Hernád Géza: Season/Off Season sorozat, 2011-2017 (17 fotó)

(forrás: hernad.portfoliobox.me)

Hernád Géza az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása apropóján két és fél évig egy műszaki fényképezőgéppel síkfilmre készítette különös színvilágú vizuális lenyomatait. „A fényképeimen szereplő személyeket nem hátrányos helyzetű betegekként, hanem mint teljes értékű embereket szeretném bemutatni, akikben az egyéniség és a kreativitás néha erősebben rajzolódik ki, mint egy egészséges személyiségben.” írja alkotói hitvallásában. Hernád Géza Lipótmező – Törékeny elmék, 2007–2009 című díjnyertes sorozatát ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása